poniedziałek, 21 grudnia 2015

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie.


Domowe pieczywo na zakwasie. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. Przepisy na domowy wypiek pieczywa na zakwasie. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto.


Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie. Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wyk.


Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? Chleb na zakwasie z tego przepisu nie wymaga wiele zachodu, specjalnych maszyn, miksera i długiego wyrabiania. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym?


Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne.


Nie zawsze tez trzeba czekac na ocieplenie chleba przed wlozeniem do pieca. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. To jeden z powodów, dla których go uwielbiam.


Oczywiście, możemy też upiec chleb korzystając wyłącznie z jednego gatunku mąki. Najzdrowszy jest chleb na zakwasie. Jego działanie ma zbawienny wpływ na nasze przewody pokarmowe, chleb na zakwasie ma też niższy indeks glikemiczny od drożdżowego i dłużej utrzymuje świeżość.


Chleb na zakwasie

Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. Robiłem swojski chleb na drożdżach który po dwóch tygodniach tylko zesechł się, a te chleby ze sklepów zaraz pleśnieją, grzybieją. A jak wiadomo rak to grzyb. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości.


Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Zostawiłam mój zakwas na noc na kaloryferze, wraz z chlebem który miał wyrosnąć.


Kaloryfer był bardzo gorący, na chlebie zrobiła się twarda skorupa, podobnie na zakwasie. Z zakwasu zdjęłam ja i dokarmiłam go ale zastanawiam się czy przez zbyt wysoką temperaturę mógł się zepsuć. Moja mama twierdzi, że czuje jabłkowy zapach. A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. Wszystko poszło zgodnie z planem, zakwas po trzech dniach wydawał się być gotowy, ale obawiając.


Mieszane chleby na zakwasie piekę w żeliwnym garnku, wcześniej mocno rozgrzanym w piekarniku nastawionym na maksimum. Powstają warunki przypominające mały piec chlebowy, nic nie przywiera, bo ciasto w zetknięciu z gorącą powierzchnią od razu tworzy przyszłą skórkę. Najbardziej lubię tę metodę. P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze.


Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu. Ten przepis to także idealna okazja do przetestowania dopiero co przygotowanego zakwasu.


Krok 1: Wyrabiamy ciasto na chleb. Dodajemy obie mąki i ziarna słonecznika. Zakwas przekładamy do dużej miski. Doprawiamy solą i dolewamy wodę.


Chleb na zakwasie

Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie – dosypujemy mąki. Wyrażam zgodę na używanie przez Grupę OLX sp.


SMS) przez Grupę OLX sp. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Chleb pytlowy na zakwasie jeszcze kilkanaście lat temu był kanonem asortymentu każdej szanującej się piekarni.


Warto zaprezentować na przykładzie tego w 1 żytniego chleba jak można prowadzić ciasto w poszczególnych fazach , aby smak , zapach i miękisz były właściwe a jednocześnie przypomnieć prostą recepturę chleba. Zależy mi na chlebie 1 żytnim (alergia w rodzinie), więc postanowiłam podejść do chleba na zakwasie. Zaczełam zakwas w zeszłym tygodniu poczytałam najpierw forum, dokarmiałam, był raczej niemrawy, ale myślałam, że to z powodu mąki żytniej razowej (tylko taką mam w domu). Do przygotowania dobrego chleba przyda się dobry zakwas na chleb.


W ten sposób przygotujemy domowy chleb żytni na zakwasie - bochen, który wystarczy na śniadanie dla kilkuosobowej rodziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty