środa, 9 grudnia 2015

Ciasto drożdżowe

Placek drożdżowy z kruszonką. Tradycyjny placek drożdżowy, placek na drożdżach. Moje ulubione ciasto drożdżowe , które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Jest bardzo miękka i pachnąca.


Przepisy na ciasta drożdżowe. Szarlotka wyszła super , zrobiłam z dwóch porcji w wiekszej blaszce. Zacznij od szykowania zaczynu do ciasta drożdżowego. Składniki na zaczyn to: pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki mąki pszennej, gramów świeżych drożdży, łyżeczka cukru.


Ciasto drożdżowe jest spulchniane na skutek działania drożdży, które powodują proces fermentacji. Przez działanie drożdży, wydzielających enzymy, skrobia znajdująca się w mące ulega przemianie na alkohol i dwutlenek węgla. Drożdżowa choinka z makiem.


Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Puszyste ciasto drożdżowe to dla wielu z nas jeden z najwspanialszych smaków dzieciństwa. Na myśl o babcinym placku drożdżowym każdego ogarnia wspomnienie rodzinnego ciepła, bezpieczeństwa i beztroski. Jego przygotowanie wiąże się z całym rytuałem. Ostatnio babcia pytała się nas co chcemy od niej na urodziny, a że od dawna nie jadamy tradycyjnych wypieków poprosiłyśmy ją o takie ciasto z rabarbarem i truskawkami (takie jakie robiła gdy byłyśmy małe i całe letnie dnie spędzałyśmy u niej na podwórku z ciastem drożdżowym w łapkach :P).


Zwijane bułeczki z makiem. Myślę że jednak tych drożdży było o wiele o wiele za dużo, Szkoda mojej pracy, ciasto do kosza. Nie jest jednak łatwe w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia konieczna jest znajomość kilku zasad. Piekę różne ciasta ale nigdy nie miałam odwagi zrobić ciasta drożdżowego.


Jakiś miesiąc temu znalazłam ten przepis i upiekłam moje pierwsze ciasto drożdżowe a dziś po raz drugi. Dodaj łyżeczkę cukru i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. W naszych zabieganych czasach największym mankamentem ciasta drożdżowego jest to, że jego wykonanie zajmuje sporo czasu. W klasycznej wersji przepisu na ciasto drożdżowe trzeba zrobić rozczyn z drożdży, mleka, odrobiny cukru i mąki, poczekać, aż urośnie, połączyć z resztą składników, pracowicie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia, znowu wyrobić, przełożyć do formy i. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. W porównaniu do innych rodzajów ciast, podstawowe ciasto drożdżowe nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu.


Jego podstawowymi składnikami jest mąka oraz płyn. Wciąż pamiętam jak idealnie smakowało drożdżowe przyrządzane w prodiżu. Wskutek paru nieudanych prób zaprzestałam na lata robienia tego ciasta i dziś na chrzciny synka stwierdziłam że zrobię coś wyjątkowego.


W każdą niedzielę z kuchni dochodziły piękne zapachy, a ciasto za każdym razem było z innymi owocami. Delikatne i mięciutkie o lekkim śmietankowym smaku. Samo rośnie, samo się piecze, wszystko samo.


Przygotowanie łatwego ciasta drożdżowego napawa więc nadzieją wszystkich tych, którzy z drożdżami za pan brat raczej nie są. Dziś zaprezentuję Wam przygotowanie IDEALNEGO ciasta drożdżowego. Kilka składników i można wyczarować bazę do wielu ciekawych i kreatywnych wypieków tj. Można przygotować je przed pójściem do pracy, wystarczy składniki na ciasto wsypać do miski według kolejności, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, a po powrocie upiec bez oczekiwania na kolejne wyrastanie.


Ciasto drożdżowe

Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe ? Samo ciasto drożdżowe jest ważne, jednak nie byłoby tak pyszne bez dodatku kruszonki. Podstawową wersję kruszonki przygotowuje się poprzez dokładne utarcie mąki, cukru oraz masła lub margaryny. Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Ciasto na chleb, bułki, ciasteczka czy do pizzy wymaga sporo czasu na przygotowanie.


Ciasta drożdżowe jemy cały rok, ale najlepiej smakują podczas świąt. Dlatego też wiele osób szuka sposobów na to, by móc bezpiecznie przechowywać ciasto drożdżowe przez dłuższy czas. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.


Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Dorota PISZE “Na dzisiejszy przepis natrafiłam przypadkiem szperając w sieci w poszukiwaniu nowych pomysłów na słodkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty