Mój przepis na dobry rosół: kawałek wołowiny, kurczaka, indyka i gęsi (po równo każdego), cztery marchewki, dwie pietruszki, korzeń selera, jedna przypalona cebula – to wszystko gotujemy na małym ogniu minimum godziny. Pod koniec gotowania wrzucamy do rosołu kawałek pora, natkę pietruszki, selera i lubczyku. Oprócz mięsa kurczaka dodaję się do niego podroby oraz kawałek wołowiny.
Przepis na klasyczny rosół Do dużego garnka włożyć na początek wołowinę. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Sprawdzony przepis na rosół domowy od MniamMniam.
Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Gotowe #128578; Dobry rosół najbardziej mi smakuje z domowy makaronem. Ale niekoniecznie musi to być makaron. Polecam nasze blogowe przepisy na rosół wołowy, rosół z kury, a także rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym.
Czekamy, aż rosół zacznie nam delikatnie się gotować i wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i pilnujemy aby zupa delikatnie mrugała. Gotować przez około do godzin na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) pod uchyloną pokrywą, aż mięso będzie miękkie. Składniki tradycyjnego rosołu: skrzydełek z kurczaka, dużą marchew, kawałek selera, pietruszkę, ½ pora, cebulę, kostkę rosołową (najlepiej drobiową), kilka gałązek zielonej pietruszki, pieprz, sól, paprykę mieloną i makaron niteczki. W moim domu rodzinnym taki rosół z kurczaka często pojawiał się w tygodniu na naszym stole. Rosół – na skrzydełkach.
Poznaj nasz przepis na rosół i zobacz jak przygotować rosół idealny. Domowy rosół jest nie tylko smaczniejszy, ale i znacznie zdrowszy niż tzw. Ugotowanie pysznego rosołu to sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Tajemnica aromatycznego rosołu tkwi w doborze mięsa. Im lepszej jest ono jakości, tym rosół będzie smaczniejszy. Tradycyjny polski rosół gotuje się na kurze, ale można dodać też inne gatunki mięsa – kawałek indyka, kaczki, gęsi czy pręgi wołowej. Włóż do 5-litrowego garnka, zalej ok.
Postaw na małym ogniu pod przykryciem i bardzo powoli doprowadź do wrzenia. Idealny przepis na rosół warto znać, bo rosół leczy wszelkie smutki, dla wielu to smak z dzieciństwa. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą.
Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. Na moim kanale na YouTubie znajdziecie przepisy na błyskawiczne obiady, żeby subskrybować kanał i nie przegapić nowych filmów, wystarczy kliknąć tutaj:PRZEPISY JOLI NA. Odżywczy i rozgrzewający rosół jest doskonały na zimowe dni oraz na przeziębienie.
Esencjonalny rosół - Przepisy. Długo gotowany na dobrej wodzie rosół wołowo-drobiowy to potrawa naprawdę odświętna. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Sięgamy po nią także przy przeziębieniu, żeby się pokrzepić.
Jest to niemalże danie – symbol, dlatego warto znać choćby najbardziej podstawowy, klasyczny przepis na wykonanie tej zupy. Rozgrzewający, sycący, dobry na przeziębienia i smutki - oto przepis jak zrobić rosół dla początkujących i zaawansowanych kucharzy. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - na przeziębienie najlepszy rosołek i ja się z tym zgadzam.
Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę. To nasz sprawdzony przepis na domowy rosół z kury. Czas przygotowania: 1min. Najbardziej polski przepis na tę królową polskich zup. Dla tych z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mam dziś przepis oraz garść wskazówek jak ugotować rosół.
Mięso dokładnie myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas zbierając powstałe na wierzchu szumowiny. To ważne- aby nie był mętny. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa.
Równie smaczny, co rosół z kury, jest rosół z kurczaka. Przepisy na tę staropolską zupę z młodego, domowego ptaka zna na pamięć chyba każda gospodyni. Zresztą trzeba przyznać, że niewiele jest tu do zapamiętania.
Korpus, warzywa i przyprawy to wszystko, czego potrzeba, by ugotować domowy rosół z kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.