czwartek, 25 lutego 2016

Kopytka leniwe

Kopytka leniwe

Do polania może być bułka tarta z masłem lub podpieczona Zobacz więcej. Bizneswoman w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bizneswoman w kuchni. Najpopularniejsze wariacje to kopytka z serem, kopytka leniwe , kopytka ze szpinakiem, kopytka z sosem, kopytka z twarogiem oraz kopytka z sosem pieczarkowym. Przepis na kopytka leniwe. Kopytka robi się z ziemniaków i na słono, a leniwe z serem na słodko.


Kopytka leniwe

Kopytka leniwe (nazywane też po prostu kluskami leniwymi) to kluseczki serwowane w wersji na słodko. Do kopytek pasują najbardziej mięsa, a leniwe je się ze śmietaną, buła, cukrem, cynamonem, masłem, jak kto lubi. Leniwe to klasyka polskiej kuchni! To proste kluski z sera białego (twarogu) oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Kopytka leniwe.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj go z większością mąki (zostaw 1-łyżki, aby potem posypać stolnicę), jajkiem oraz z solą. Z ciasta ulep wałeczki, krój je na małe kluseczki. Kluski leniwe Uwielbiam kluski leniwe.


Pamiętam dokładnie takie kluski leniwe z moich młodzieńczych i dziecięcych lat. Gdy byłam na studiach często przygotowywałam kluski leniwe sama. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj mąki.


Ogólnie rzecz biorąc sporo roboty. Od razu robimy jakby farsz z ciastem, formujemy wałeczek, ciach ciach kroimy a la kopytka i gotowe. Właśnie dlatego leniwe (bo w sposób szybki i uproszczony - dla leniwych) a pierogi, bo mają w sobie farsz.


Kopytka, leniwe, kluski z sera – zwał jak zwał -wersja FIT. To danie mojego dzieciństwa. U nas w domu mówi się na nie kopytka. Są to kluski z sera, mąki i jajka, podawane ze roztopionym masłem i posypane cukrem. Najlepsze robiła moja Babcia Ania, potrafiłam.


W mojej wersji są na słodko (polane rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem i oprószone brązowym cukrem), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je bardziej słone i mocno pieprzne - będą równie doskonałe! Tradycyjne kopytka przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Oczywiście co region to inne receptury. Moje kopytka, to połączenie obu przepisów.


Tak powstałe kopytka są bardziej puszyste od klasycznych. Podaję je z cebulka smażoną na maśle, szczypiorkiem lub twarogiem. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały).


Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić. Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Podstawowy przepis na kopytka. Jednak przy szykowaniu leniwych pierogów nie robimy osobno ciasta i osobno farszu, a razem wszystkie mieszamy i gotujemy kluski na wrzątku podobnie jak kopytka.


Można je jeść jako samodzielne danie np. Dzięki możliwości łączenia ich z różnego rodzaju sosami, mogą być bazą dla wielu dań. Zapewne większość zna kopytka z własnego domu lub kogoś z rodziny.


To świetne danie, gdy mamy potrzebę nakarmić dużą ilość osób. Przygotowanie ciasta na czy osób nie robi większej różnicy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Producenci knura wykazali się ignorancją, jeśli nie arogancją. Dziś przygotowałam kopytka z twarogiem, czyli leniwe, które cudownie.


Sama do niedawna myliłam te potrawy. Jadłam coś, co mi smakowało i raz mówiłam na to pierogi leniwe, raz kopytka. Myliło mi się i tak de facto, nie znałam różnicy. Otóż pierogi leniwe robi się z twarogu, zaś kopytka z ziemniaków. Do obu dodaje się mąkę i jajo.


Dodatkowo publikujemy tu przepisy dnia oraz cenne porady, jak w kuchni wykorzystać różne dodatki. Kopytka są pyszne i większość z nas je bardzo lubi, ale obawiamy się pracy którą trzeba włożyć ich przygotowanie. Ja zawsze masę na kopytka, knedle i leniwe kluski robię przy pomocy miksera z płaską końcówką. Bardzo polecam Wam ten sposób. Wymieszanie prawi kg masy zajmuje dosłownie chwilę.


Wyszły rewelacyjne kopytka. Polecam serdecznie przepis Sonik dni temu Zupa- krem z dyni. Dodałam trochę kurkumy i curry, wyszła cudownie kremowa, moja pierwsza zupa, dzięki za inspiracje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty