wtorek, 2 lutego 2016

Fasolka po bretońsku przepis

Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku zakłada wcześniejsze namoczenie j fasoli i jej ugotowanie. Tradycyjna fasolka po bretońsku to polskie danie, popularne głównie jesienią i zimą. Jest sycące i ugotowane z powszechnie dostępnych składników. W błyskawicznej wersji przepisu można użyć namoczonej i ugotowanej już fasoli z puszki wraz z zalewą. Przygotowanie domowej wersji jest bardzo proste.


Warto jednak użyć jak najlepszej jakości produktów, szczególnie kiełbasy i boczku. Mój Mąż uwielbia fasolkę po bretońsku z tego przepisu, więc wypróbujcie go koniecznie przy najbliższej okazji, a nie pożałujecie! Najlepiej wieczorem odłożyć fasolę do namoczenia, by już rano dnia następnego móc zabrać się do gotowania.


Fasolka po bretońsku przepis. Jak już najdzie nas ochota na fasolkę po bretońsku, to trzeba przygotować największy garnek jaki jest w domu. Mój najbardziej tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku.


Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Nie używam fasoli z puszki, ponieważ fasola i pomidory to według mnie najważniejsze składniki tego cudownego dania. Przepis to jest baza wg której gotujemy. Po co te docinki ,czy teraz normalnie.


Czy ugotujemy w tej samej wodzie co była moczona -ja tak robię ,czy dodamy zasmażkę ,czy majeranek to już indywidualna sprawa gotującego. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Na chłodniejsze dni, deszczową pogodę - ta potrawa nadaje się wspaniale. W czasie gotowania fasoli zeszklić w tłuszczu pokrajaną w krążki cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę, lekko podrumienić.


Fasolka po bretońsku przepis

Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko dodajemy liść laurowy, trochę soli i boczek i wszystko gotujemy. Pokroić cebulę i kiełbasę w kostkę, podsmażyć kiełbasę na patelni, dodać cebulę i smażyć razem do zeszklenia. Do ugotowanej fasoli dodać kiełbasę, cebulę, pieprz, łyżeczkę papryki.


Najlepsza fasolka po bretońsku według Makłowicza nie jest zbyt skomplikowana, ale warto pamiętać, że żeby nie mieć sensacji żołądkowych trzeba namoczyć w zimnej wodzie fasolę na całą noc. Historii o wynalezieniu fasolki po bretońsku powstało wiele i trudno ocenić, która z nich jest najbliższa prawdy. FASOLKA PO BRETOŃSKU To kolejne danie, które wspominam z domu rodzinnego.


Fasolka po bretońsku przepis

Najpopularniejsza mówi, że pochodzi ona z czasów Cesarstwa Rzymskiego z obszarów dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Jeden z pierwszych zachowanych przepisów na tę potrawę odnaleźć można w książkach z XIX wieku. Składniki: dag biała fasola „Jaś”dag boczkudag kiełbasy (kiełbasy i boczku może być więcej)dag cebulidag koncentratu pomidorowegosól, pieprz do smakuliście lauroweszt. Ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła.


W dniu gotowania do wody w garnku wrzucamy fasole, pokrojoną w plasterki marchew, ziele angielskie i liście laurowe. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Ostatecznie fasola stanowi bogate źródło roślinnego białka.


Poza tym przyrządzenie fasolki po bretońsku zajmie jedynie pół godziny, więc to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Pamiętaj, by lekko ją posolić. Namoczoną przez całą noc fasolę gotuj w tej samej wodzie. Jeżeli masz ochotę na typowo polskie danie, które jest smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, to wypróbuj ten przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą.


To pyszne danie, które nada się zarówno na obia jak i na kolację. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Słoiki odwraca do góry dnem i po ostudzeniu można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni jako pyszny zapas na obiad. Gorącą fasolkę po bretońsku możemy podawać z bułką lub chlebem. Jak przygotować fasolkę po bretońsku, by smakowała każdemu?


Z podanych składników wyjdzie spora ilość fasolki po bretońsku, dlatego część gorącej fasolki wekuje się do wyparzonych słoików. Jeśli nie jecie mięsa lub chcecie ograniczyć jego ilość w diecie ze względów zdrowotnych lub ideologicznych polecam mój przepis na fasolka po bretońsku bez mięsa. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Krytyk Kulinarny.


Jeju, ja też uwielbiałam fasolkę po bretońsku, kiedy byłam dzieckiem! W chłodne dni bardzo lubię przygotowywać dania rozgrzewające. Jedną z nich jest fasolka po bretońsku. Obowiązkowo w tym daniu pojawia się domowy boczek wędzony i domowa kiełbasa.


Do dania dodaję suszony cząber, który ułatwia trawienie i hamuje wzdęcia. Następnie wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją z dodatkiem przypraw takich jak liść laurowy, i ziele angielskie, tak długo aż będzie miękka. Polecane przepisy: fasolka po bretońsku.


Rozgrzewająca, smaczna fasolka po bretońsku. Przełóż do garnka i zalej wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około centymetrów płynu. By zrobić fasolkę po bretońsku w wersji fit, ze składników w przepisie wyrzućcie boczek i wieprzową kiełbasę.


Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą, odczekać ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty