Prosty chleb pszenny piekę przynajmniej dwa rwzy w tygodniu, bo dzieci lubią i zawsze! Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Przepis na chleb wiejski.
Chleb pszenny na suchych drożdżach może smakować jak najlepszy chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Chleb wychodzi wówczas ciemniejszy i bardziej wytrawny. Serduszko, dziękuję za wspaniały przepis na ten chlebek, przypomniał mi dziecięce lata. Od kilku lat nie jem chleba kupnego, nie podchodzi mi.
Zaczęłam wypróbowywać różne przepisy z różnym skutkiem. A to zakwas nie wyszedł, a to chleb na zakwasie miał zakalec na palec. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny , ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.
Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Czy na zakwasie pszennym mogę zrobić chleb z mąki pszennej razowej, żytniej, orkiszowej (z każdej osobno lub z mieszanki)? W Pani przepisach na chleby na zakwasie pszennym znalazłam tylko przepisy z wykorzystaniem mąki pszennej. Może nieuważnie przeglądnęłam przepisy?
Początek tygodnia zaczynam z przepisem na prosty chleb pszenny na drożdżach, który wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, no i ten zapach. Szkoda, że nie możecie go poczuć – nie ma to jak domowe pie Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ja Jem.
Dzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy.
Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej.
Domowy chleb pszenny ETAP 1: Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę przesianą przez sito Masło roztapiamy, studzimy. Drożdże rozkruszamy do miski i łączymy z cukrem (rozcieramy je, aby zrobiły się płynne) Wlewamy wodę, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i roztopione masło. Niesamowicie smaczny chleb, który długo pozostaje świeży. Doskonały nawet samym masłem.
Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat.
Chleb łatwy, bez wyrabiania, bez zagniatania ciasta. Oprócz doskonale znanego nam pulchnego chleba pszennego są jeszcze inne rodzaje ciasta. Głównym składnikiem chleba pszennego jest mąka pszenna. Celem zwiększenia objętości ciasta stosuje się.
Polecane przepisy: chleb pszenny na proszku do pieczenia Zobacz więcej. Nic nie zastąpi wiejskiego domowego chleba ale nie jesteśmy do końca skazani na marketowe. Chleb z dodatkami, czyli jak urozmaicić podstawowy przepis na chleb.
Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy. Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu. Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać. Wiejski, to taki rustykalny w swoim stylu. Dodatek kefiru sprawia, że jest wilgotny i delikatny.
To jeden z lepszych chlebów wypiekanych na drożdżach. Chleb pełnoziarnisty pszenny z automatu Jak już dorwałam w swe rączki automat , to czas go zajeździć , jak to skwitował mój mąż Dodając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.