wtorek, 24 października 2017

Ciasto na makaron w robocie planetarnym

Wyniki wyszukiwania dla ciasto na makaron robiony w robocie planetarnym pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. ZRÓB MAKARON W ROBOCIE KUCHENNYM Gorenje Polska. Unsubscribe from Gorenje Polska? Idealne ciasto na pierogi.


Jak zrobić pizzę w domu taką jak z pizzerii. Przepis zdradzony przez Szefa Kuchni.

Ciastem wykładam wtedy tortownicę formując duży rant. Jak planuję zrobić sobie kawę, a w domu nie ma nic słodkiego to najczęściej wybieram najprostszą wersję kruchych ciastek. Nagrzewam piekarnik i zagniatam w robocie ciasto. Gdy jest gotowe, dłońmi formuję kulki wielkości orzecha włoskiego.


W tym wypadku zagniecione ciasto po „odpoczynku”, ale już bez suszenia wkładamy do otworu w specjalnej przystawce z wybranym wykrojnikiem. Sami możemy regulować długość klusek, odcinając je w odpowiednim momencie. Ciasto bez jajka, ciasto z gotowanym ziemniakiem, z masłem.


A ponieważ obecne poszukiwania ciasta stanęły na tym przepisie, mogę go Wam zaprezentować, jako mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe. W zasadzie oparłam się na przepisie Macieja Kuronia, z niewielkimi zmianami.

Robię je po prostu w robocie - wrzucam do misy wszystkie. Tu nie muszę się nad tym zastanawiać, bo zagniatam na gorąco i ciasto wychodzi bardzo delikatne. Również ciasto na kopytka, knedle czy pyzy powstaje w robocie, bo gdy nie oddaję mu ciepła rąk, to ciasto się nie lepi i nie wymaga podsypywania mąką, co sprawia, że kluski wychodzą delikatne.


Obawiam się, że w robocie z serii Prospero misa będzie za mała, aby wyrobić chlebki. Cytuję producenta: Pojemność - masa chlebowa: 5g Można by to było robić na 2x, ale wtedy każdy z chlebków będzie rósł z opóźnieniem czasowym w stosunku do drugiego, co wiąże się z odstępem czasowym wstawiania chlebów do pieczenia. W robocie planetarnym mieszadła obracają się nie tylko wokół naczynia, ale również wokół własnej osi. Dzięki temu równomiernie zgarniają wszystkie dodane produkty i łączą je ze sobą.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W młynku zastosowano dokładnie taki sam mechanizm odczepiania ostrzy do mycia, jak w blenderze.


Młynek do kawy i przypraw jest dla mnie miłym zaskoczeniem. Dotąd nie spotkałam takiej przystawki w żadnym innym robocie kuchennym lub w mikserze planetarnym. Kawę zmieliłam, zrobiłam domową mieszankę przypraw do curry.


Wloszech,pierogi sa daniem niemal codziennym ,czyli inaczej dzis traktuje pierogi,poniewaz tu jada sie makaron niemal codziennie,wiec rozne wersje pirogow pojawiaja sie Zobacz więcej. O jego rodzajach, typach i formach można napisać książkę. Nie wyobrażam sobie życia bez świeżego makaronu.


Nie kupuję gotowych paczkowanych suszek. Odkąd zakupiłam prostą maszynkę do makaronu, jadam włoską pastę dużo częściej.

Prawdziwy włoski makaron Nie jestem zwolennikiem tysiąca sprzętów w kuchni. Wyszło mięciutkie, pulchne, lepsze niż to od teściowej. Ciasto na pierogi robiłem zawsze według przepisu babci czy teściowej.


Wyrabiać około minut w robocie planetarnym lub ręcznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto będzie dość rzadkie, ale proszę nie dosypywać mąki (chyba, że bardzo klei się do rąk, to wtedy odrobinkę dosypać). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).


Negatywne obserwacje: W zasadzie tylko jedna do tej pory – podczas wyrabiania ciasta „nawija się” ono na hak i podchodzi do góry. Stoję zatem czujnie przy robocie, wyposażony w plastikową łopatkę, i ściągam to ciasto w dół. Może niepotrzebnie to robię, ale jakoś mi się to nie podoba, kiedy ono idzie do góry. Mieszadła w robocie planetarnym poruszają się wokół własnej osi oraz wzdłuż krawędzi misy. Gotowe ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na lub części.


Wałkuję kolejno na cienkie placki (pozostałe części trzymam w misce pod przykryciem, żeby ciasto się nie zeschło). Tnę w dowolne kształty np. Wszytko jest jednak kwestią odpowiednich proporcji i wyrabiania ciasta. W moim przepisie na ciasto na pierogi jednym ze składników jest również masło.


Dzięki maśle lub oleju, ciasto nie klei się do blatu i nie ma potrzeby podsypywania go mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty