Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Sernik na bogato: z kruchym kakaowym ciastem, fantastyczną masą serową z brzoskwiniami i warstwą makowo - kokosową. To jeden z tych tradycyjnych polskich serników, o których marzymy na święta, a kiedy już upieczemy, nie możemy przestać jeść ;). Choć nie spędzę kolejnych świąt w Polsce z rodziną, to chociaż zapachem i smakiem tego wypieku mogę umilić sobie ten przedświąteczny czas. W wolnych chwilach bardzo lubię oglądać programy kulinarne, a później przyrządzać niektóre, zwłaszcza szybkie i łatwe potrawy.
Właśnie wyjęłam z piekarnika sernik z makiem, ale nie taki zwykły, to by było za proste! To sernik z makiem ale nie sera a kaszy jaglanej z makiem przygotowanym jak na makowiec japoński! Jest robiony na każde Święta obok makowca oraz ciasta drożdżowego z makiem. To klasyczny sernik według przepisu mojej Mamy – moim zdaniem bez dwóch zdań najlepszy.
Wiele osób nieco zaskakuje obecność w nim ziemniaków. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Połączyć masę serową ze śmietanką, dodać miąższ wyskrobany z wanilii.
Wymieszać delikatnie z pianą. To świetna okazja, by moich wyjątkowych stałych i przypadkowych Gości, poczęstować sernikiem z makiem i jabłkami. To idealne połączenie smaków, choć tro Zobacz więcej.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik z makiem. Wypróbuj przepis na ten sernik z makiem i upiecz na święta Bożego Narodzenia. W tym cieście odnajdziemy doskonałe połączenie dwóch najpopularniejszych ciast, czyli sernika z makowcem. Ciasto doskonałe również na Wielkanoc. Nazwa jest mało istotna, bo najważniejszy jest smak tego sernika, które polecam wpisać na listę ciast świątecznych.

Dodatkowo, aby wzbogacić smak sernika, dodałam aksamitną polewę czekoladową. Zagnieść ciasto kruche, włożyć do lodówki. Przygotować masę serową. Ser zmielić dodać pozostałe składniki, białko ubić. Wszystko delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną posmarowaną margaryną wylepić ciastem kruchym, nakłuć je troszke widelcem, nałożyć mase makową z puszki, na nią. Zależało mi na tym żeby był bez polewy i żeby się dobrze prezentował. Jeżeli chodzi o mnie to moje oczekiwania spełnił.
Dodaj utarte z cukrem żółtka, kaszę manną i wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową. Mak możesz jeszcze dwukrotnie przemielić przez maszynkę. Masa makowa: Margarynę rozpuściłam, wystudziłam.
Bardzo lubię połączenie sera z makiem i bardzo chciałam upiec taki sernik. Sernik, który widzicie na zdjęciach jest z połowy porcji i został upieczony w małej tortownicy o średnicy cm. Nie wiedziałam na jaką wysokość mi urośnie, więc boki.
Rozwałkować je i ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy wyłożyć również boki. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy żółtek, miękką margarynę, aromat. Dla tych, którzy uwielbiają serniki i makowce, wręcz idealne! To mój ulubiony przepis na sernik z makiem , korzystam z niego tak dawno, że ho, ho.
Dodatek ziemniaków powoduje, że ciasto nabiera konkretniejszej konsystencji. A te makowe kule w połączeniu z serem wydają mi się bardziej fantazyjną kombinacją od zwykłego seromakowca. Taka to mieszanka, że już chce się świąt.
Zwykle pieczone jest na święta, ponieważ łączy w sobie tradycyjny makowiec i tradycyjny sernik, a zatem, jeśli ktoś lubi oba te ciasta z osobna, to może pokusić się o upieczenie tylko jednego. Jednak tak zwany seromakowiec można zrobić o każdej porze roku jako deser czy przekąskę do kawy. Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański.
Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co prawda można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez maku i znacznie różnią się od tego który ja pamiętam z dzieciństwa. Dno formy wykładamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy po jednym żółtku, zmielony ser, suchy budyń oraz skórkę i rodzynki. Na końcu ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga imbirowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.