wtorek, 12 kwietnia 2016

Chleb pszenny

Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim.


To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje. Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych. Domowy chleb pszenny ETAP 1: Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę przesianą przez sito Masło roztapiamy, studzimy. Drożdże rozkruszamy do miski i łączymy z cukrem (rozcieramy je, aby zrobiły się płynne) Wlewamy wodę, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i roztopione masło.


Przepis na prosty chleb pszenny. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez.


Chleb pszenny

Chleb pszenny jak z piekarni. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Iaa - moim zdaniem skład jest w porządku :) Kupuję taki sam chleb, tylko na pierwszym miejscu jest mąka żytnia, a potem pszenna. Mimo wszystko moim zdaniem lepiej kupić mieszany i mieć pewność, że nie ma ulepszaczy i jest smaczny, niż kupić jakąś podróbę pełnoziarnistego chleba czyli pszenny z barwnikami i konserwantami.


Dzisiaj chcę przedstawić przepis na pyszny chleb pszenny. Oprócz doskonale znanego nam pulchnego chleba pszennego są jeszcze inne rodzaje ciasta. Głównym składnikiem chleba pszennego jest mąka pszenna. Celem zwiększenia objętości ciasta stosuje się. Reasumując- mąka, woda, drożdże, sól i trochę cierpliwości, aby chleb każdemu się udał.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pieczenie chleba i inne potrawy. Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Zakwas pszenny można przygotować z mąki razowej, czyli raz zmielonej, jest to mąka gruba z otrębami, można ewentualnie próbować zastąpić np. Chyba, że zdecyduje się Pani na zakwas żytni?


Można go przygotować z każdej mąki żytniej, nawet jasnej. Niemal rok temu na profilu Fb ChilliBite pokazywałam krok po kroku jak piekłam swój bodajże pierwszy pszenny chleb drożdżowy. Było mnóstwo zabawy i wszystkim udał się pierwszy chleb, ale ponieważ ciężko go odszukać w zasobach Fb, a sporo osób o niego pytało mailem, przypominam ten bardzo prosty przepis.


Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny.


Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Dodatek kefiru sprawia, że jest wilgotny i delikatny. To jeden z lepszych chlebów wypiekanych na drożdżach. Podwójne wyrastanie poprawia strukturę i smak chleba.


Chleb pszenny

Prosty przepis na pyszne białe pieczywo. Składniki: Mąka pszenna 5- kg Oliwa z oliwek -1-2. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Nie trudno upiec chleb na drożdżach, ale trudno upiec chleb dobry, który wytrzyma kilka dni i będzie i dobrze się kroił i dobrze smakował. Z tego przepisu wychodzi baaardzo smaczny chleb, z dobrą skórką.


Jest tak pyszny, że aż nie mogę się powstrzymać, żeby powiedzieć, jak można go szybko upiec. Co najlepsze: nawet jeśli nie mamy zakwasu pszennego, to nie musimy czekać aż dni, żeby go wyhodować od podstaw. Nie traci nic ze swej miękkości i chrupiącej skórki nawet na drugi dz Zobacz więcej.


Wszystkie chleby razowe (a zwłaszcza tak zwane całoziarnowe – np. chleb Grahama i chleb Steinmetza) mają dużą wartość odżywczą i witaminową. W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty