wtorek, 15 października 2019

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Chociaż popularność zdobywają różne rodzaje serników, np. Sernik krakowski to jeden z najbardziej klasycznych polskich wypieków. Nic dziwnego – jest zbity, gęsty, pełen rodzynków, a w dodatku bardzo dobrze wygląda ozdobiony na wierzchu kratką z. To sernik, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje.


Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Serniki są naszymi ulubionymi wypiekami, ich nigdy sobie nie odmówimy. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjny sernik krakowski z kratką.


Ciężki i “konkretny” czyli taki, który nam smakuje najbardziej ! Urokliwa kratka z ciasta kruchego jest jego nieodzownym elementem. To nie jest sernik z gatunku tych puszystych, które są ostatnio bardzo popularne. Formujemy kulę, owijamy folią i do lodówki.


Ciasto czeka minimum pół godziny. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami. Dziękuje Ci za szybką odpowiedż.


Niemal w każdej polskiej książce kulinarnej znajdziemy przepis na sernik krakowski , który składał się z ciasta kruchego na spodzie i wierzchu oraz gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki sułtańskie i skórka pomarańczowa). Wypróbuj sernik w kratkę według pomysłu Magdy Gessler i podobnie jak ona, udekoruj go płatkami świeżych kwiatów. Tak udekorowany sernik będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. I choć kocham serniki miłością wielką, lubię eksperymentować, dodawać różne składniki, korzystam często też z sera w wiaderku (zobacz ranking serów w wiaderku), to taki klasyczny sernik krakowski jest dla mnie sernikiem nad sernikami, takim typowo polskim, wspaniałym.


Zagnieść ciasto kruche, włożyć do zamrażalnika na ok 30min. Rodzynki namoczyć we wrzątku na ok 20min. Dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa ser, przełożyć do miski, dodac mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wsypać cukier i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.


Sernik nowojorski robi się zwykle z kremowego serka Philadelphia. Chodził za mną klasyczny, tradycyjny, ciężki, serowy, prawdziwy sernik, a za taki uważam tylko sernik krakowski. Bez wątpienia, to razem z sernikiem z brzoskwiniami mój ukochany przepis na sernik, do którego wracam jak bumerang. Ciężki, wilgotny, kremowy, na kruchym spodzie, z rozpoznawalną kratką, polany lukrem - sernik wręcz idealny! Nożem posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.


Sernik krakowski

Uformuj kulę, owiń folią i włóż ją do lodówki na min. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto. Po upływie wyznaczonego czasu weź ⅔ ciasta i wyłóż nim spód posmarowanej masłem blaszki.


Tradycyjny sernik krakowski , na kruchym cieście i obowiązkowo z kratką na wierzchu. To chyba mój ulubiony sernik. Jest ciężki, zwarty, wilgotny, po prostu idealny. Forum - sernik krakowski (513) Odp. Dodane przez kaskaszw: Tylko o kuchni.


Sernik królewski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego - na spodzie oraz (startego) na wierzchu. SERNIK KRAKOWSKI Klasyczny, mokry, polski sernik. Zaraz po wiedeńskim jest rozpoznawalny dzięki kratce, którą wykonujemy na górze.


Sernik nie jest ceglasty i bardzo ciężki, dzięki ubitym białkom konsystencja sernika jest nieco lżejsza. Jego przepis znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej. Masa serowa z dużą ilością bakalii (u mnie z rodzynkami) jest bardziej zwarta i cięższa od innych serników. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta zagniatamy, do momentu, kiedy dobrze się połączą.


Sernik krakowski

Nie zagniatamy ciasta zbyt długo, żeby po upieczeniu nie było twarde. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1stopni i pieczemy około - minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).


Schładzamy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy ewentualnie cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż uważam, że sernik był wystarczająco słodki). Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 1stopni na około godzinę.


Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Jeżeli lubicie możecie dodać do warstwy serowej bakalie #128578; Sernik królewski można podawać zaraz po ostygnięciu #128578; jest pyszny! Sernik podczas pieczenia lekko rośnie, a potem jak to sernik robi bum i opada.


Niczemu to jednak nie przeszkadza, bo jest przepyszny, kremowy i ciężki – taki jaki powinien być sernik krakowski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty