Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. Przygotowany na herbatnikach, bez pieczenia zajmie Wam niewiele czasu. Kuchnia w opałach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia w opałach.
Nie musimy się martwić, że ciasto nam się przypali lub opadnie – ekspresowy przepis na sernik gotowany to alternatywa dla ciast z piekarnika. Jest to jeden z prostszych przepisów na naprawdę dobry sernik. Do sernika można dodać namoczone wcześniej rodzynki czy kandyzowaną skórkę, ale sernik gotowany równie dobrze smakuje sam.
Gotowany sernik na herbatnikach. Budynie rozpuszczamy w mleku. W garnku mieszamy twaróg, margarynę, cukier, jajka i rozpuszczone budynie. Dodajemy aromat rumowy, mieszamy. Blachę (23x32cm) wykładamy herbatnikami kakaowymi.
Wylewamy gorącą masę i od razu przykrywamy drugą warstwą herbatników. Fajny pomysł na szybkie, aromatyczne i warstwowe ciacho bez pieczenia. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Sernik przekładany masą kajmakową. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu naprawdę warto!
Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania!
Dlatego na aktualnie panujące upały polecam Wam ten przepis. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z. PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKACH – najprostszy puszysty sernik jaki robiłam. SERNIK: BEZ PIECZENIA, PIECZONY, KRÓLEWSKI I TAKI, KTÓRY NIE OPADA – uwielbiam serniki.
Piekę tradycyjne serniki od lat i przygotowuję serniki na zimno. Po tym czasie dodać budyń wymieszany z mlekiem, cukier i ponownie zagotować. Wylać masę do tortownicy wcześniej wyłożonej herbatnikami. Wykładamy ją papierem do pieczenia a następnie okładamy dno i boki herbatnikami.
Spód smarujemy masą krówkową i na niej układamy drugą warstwę herbatników. Idealny na niedzielne popołudnie. Masę serową gotujemy dosłownie jak budyń i przekładamy herbatnikami. Bardzo prosty i przepyszny przepis, z którym każdy sobie poradzi. Do garnka wbić jajka,dodać ser i masło-gotować około minut mieszając.
Budyń rozrobić z mlekiem,wlać do gotowanego twarogu,dodać sernik gotowany na herbatnikach - przepis - Mońcia - wielkiezarcie. Ser i jajka miksujemy razem. Mleko mieszamy dokładnie z budyniem. Do roztopionego masła wlewamy mleko z budyniem i zmiksowany ser i wszystko dokładnie miksujemy. Wszystko gotujemy około min regularnie mieszając.
Masa serowa nie jest tradycyjnie pieczona, lecz gotowana i przełożona pomiędzy dwa kruche ciasta. Przepyszny sernik gotowany. Całość polana czekoladą. Polecam na niedzielny deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.