środa, 26 września 2018

Zaczyn na chleb

Po 2-tygodniach raczej nie będzie ich już potrzeba. Tak jak pisałam w przepisie na chleb – jeśli nastawiony zaczyn nie urósł przez noc, nie ma w nim pęcherzyków, to trzeba dodać drożdży. Inaczej chleb się zmarnuje. Piszesz, że resztkę zakwasu (po odjęciu 150g na zaczyn) dokarmiłeś 150g mąki – to za dużo.


Zaczyn na chleb

Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy na jakieś godzin w temperaturze około stopni. Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. Robiłem swojski chleb na drożdżach który po dwóch tygodniach tylko zesechł się, a te chleby ze sklepów zaraz pleśnieją, grzybieją. A jak wiadomo rak to grzyb.


Zaczyn ( zakwas ) na domowy chleb. Osobiście przechowuję w słoikach l po 5g – starcza mi to na. Otrzymujemy go przez dodanie odpowiedniej ilosci maki i wody do zakwasu lub zaczatku (zaczatek to jest to, co przechowujemy zahibernowane w formie plynnej w lodówce lub ususzone). Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym.


Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Mam problem z zaczynem na kolejny chleb , dokladnie wyglada to tak: Robie zakwas, pozniej zaczyn ,1gram zaczynu odlewam do sloika, dodaje troche maki i odstawiam do lodowki. Po ok tygodniu wyjmuje zakwas, daje mu 4-godzin zeby sie obudzil i robie zaczyn na kolejny chleb i pozniej wszystko powtarzam.


Czasem może pachnieć nawet acetonem ale nie jest to oznaką zepsucia. Trzeciego dnia zakwas pracuje już w miarę stabilnie i według niektórych już można piec na nim chleb. Ja sugeruję jednak poczekać do lub dnia – zakwas będzie już wtedy na pewno dojrzały i chleb powinien się udać bez problemu. Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu.


Zaczyn na chleb

Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Czasem piekę codziennie a nadmiar chleba mrożę. W okresie, kiedy nie piekę chleba zakwas przechowuję w lodówce. Wyhodowaliśmy zakwas, mamy go w formie płynnej w słoiku, bądź tez gęstego ciasta i co dalej? Wszystkim, którzy o niego pytają podaję składniki i wykonanie.


Do rozczynu często dodaję też lub łyżki mąki, dzięki temu zaczyn lepiej się podnosi i wychodzi bardziej gęsty. Z drożdży instant również można przygotować rozczyn, moim ulubionym jest długo wyrastający zaczyn poolish, który nauczyłam się robić korzystając z książki J. Pracujący zaczyn na domowy chleb. Latem jak jest ciepło zostawiam na stole przykryty ściereczką.


Zaczyn na chleb

No i ten chleb powaił mnie na kolana choć jeszcze żadnego z tych przepisów nie przetestowałam. Wvzoraj gościły u mnie na stole mufiny espresso! Ma to na celu zwiększenie walorów i poprawienie struktury chleba. Którą część ciasta zostawiamy do kolejnego wypieku?


Jeśli pieczemy chleb metodą 3-stopniową i robimy ciasto zakwaszone (zaczyn), to zużywamy całe ciasto. Laczymy make razowa lub zytnia ( ciemna) z letnia woda do uzyskania gestosci kwasnej smietany. Po 4-dniach zaczyn jest gotowy! Zakwas na chleb bezglutenowy Wiele razy pisałam już, że uwielbiam pieczenie chleba, bułek i pieczywa jako takiego.


Robię to bardzo chętnie i staram się w miarę regularnie piec różne chleby, żeby nie popaść w zbytnią rutynę. Po godzinach mamy gotowy zakwas z którego można zrobić zaczyn, a później upiec chleb. Jeśli macie jakieś wątpliwości, za nim zapytacie polecam przeczytać artykuł Zakwas do chleba – co zrobić żeby go nie zabić? Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zaczyn na chleb watykański. Na forum cincin podpatrzyłam przepis na chleb na zaczynie z ziemniaków.


Zaczęłam się już bawić zaczynem, chcę coś zmieniać, ulepszać, eksperymentować. Piekłam już chleb na zaczynie z jabłkiem, teraz p Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga moje kucharzenie. Początkowo piekarnia nie sprzedawała pieczywa na miejscu, koncentrując się na dostawach do sklepów. Teraz wypieki można kupić wyłącznie na miejscu.


Okręty flagowe są trzy: chleb pszenny, pszenno-żytni oraz orkiszowy razowy. W ofercie są też chleby z innych mąk albo z różnymi dodatkami. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Najlepsze przepisy na chleb.


Prosty chleb na drożdżach. Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Hasło krzyżówkowe „zaczyn” w leksykonie krzyżówkowym.


W naszym leksykonie szaradzisty dla hasła „zaczyn” znajduje się opisów do krzyżówki. Jeżeli znasz inne definicje dla hasła „zaczyn” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w opcji Dodaj nowy. Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne.


Chleb z suszonymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty