Najlepsze placki ziemniaczane to te usmażone na złoto, których chrupiąca, lekko przypieczona skórka skrywa miękki delikatny środek. Jeśli lubisz eksperymentować, do masy oprócz czosnku, dorzuć ulubione zioła lub drobno pokrojone warzywa, np. Placki, racuchy, pancakes. Puszyste placki jogurtowe z owocami, racuchy drożdżowe, amerykańskie pancakes.
Czasem po prostu się nie chce - ani długo gotować, ani zastanawiać nad tym, co by tu zrobić na obia kolację czy nawet śniadanie. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju placki. Na słodko na śniadanie, na słono na obiad. Spróbujcie, mamy świetne przepisy!
Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj smażone są na smalcu, jednak coraz częściej sięgamy też po oleje roślinne. Są łatwiej dostępne i aktualnie mamy ich ogromny wybór. W końcu na Kwestii Smaku przepis na placki ziemniaczane ;-) Dokładnie takie jakie robiła moja babcia, później tata, teraz ja. Myślę, że uwagi zawarte w przepisie pozwolą Wam usmażyć idealne, chrupiące, apetycznie wyglądające placki.
Są też puszyste, lekkie i niezbyt mocno nasiąknięte tłuszczem. Pyszne i słodkie placuszki można przygotować z musli na kremówce, która sprawi, że danie będzie delikatniejsze niż przyrządzone na mleku. Wiele przepisów na odświętne torty z bitą śmietaną, kremem z masła, z owocami i serem.
Chrupiące, kruche ciasteczka. Wypieki pieczone w formie lub na blasze. Ciasta od prostej babki do rolady oraz pyszne placki z owocami. Chleb i bułki z własnego piecyka. To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji.
TRADYCYJNE DOMOWE CIASTA – NAJLEPSZE PRZEPISY. Stworzyłam listę przepisów z najlepszymi, tradycyjnymi, domowymi ciastami. Pamiętam to dobrze, wracałam ze szkoły, a wieczorem tata lub mama stali przy kuchence i smażyli jedne za drugimi placki z jabłkami. Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie placki ziemniaczane smażymy na rumiano.
Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące. To sprawdzony przepis na placki z cukinii - prosty, szybki i łatwy. Przekąski Przekąski Przekąski gorące Przepisy na kolacje Przepisy na obiad Przepisy według głównych składników Przepisy według głównych składników Cukinia Przepisy wegetariańskie na obiad Warzywa Warzywa Warzywa smażone.
Zakleić otworek ciastem i lekko przypłaszczyć na kształt placka. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron około minut. Podawać z ostrą salsą, sałatą albo sosem jogurtowym. Przepyszny placek po węgiersku to danie sycące i aromatyczne, które będzie zawsze smakować.
Prosty przepis na rozpoczęcie roku szkolnego :). Proste ciasto ze śliwkami, ucierane, maślane, słodziutkie, pachnące cynamonem. Wystarczy ogrzać składniki do temperatury pokojowej i postępować według przepisu, by wkrótce cieszyć się pysznym. Gdyby ktoś mnie zapytał jakie placki lubię najbardziej, powiedziałam bym trzy razy ziemniaczane a potem dopiero wymieniała inne.
Fakt, faktem moje pokolenie na plackach ziemniaczanych było chowane. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Pancakes – przepis na amerykańskie placki – pyszne i puszyste. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pulchne placuszki, które idealnie smakują z syropem klonowym, czy też polewą czekoladową.
Takie placuszki z cukinii można zajadać jako samodzielne danie i wtedy najlepiej smakują z sosem czosnkowym, tzatziki lub sosem pieczarkowym. Przepis na pancakes jest bardzo prosty i szybki. Jeśli użyjecie robota kuchennego to wykonanie takich placków zajmuje tylko parę minut i to bez dużego wysiłku. Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste.
Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko. Zdrowsze przepisy Na Skróty. Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę i smażę na niej placki. Niewielkie ilości ciasta nakładam łyżką i smażę placki w obydwu stron na złocisto, następnie przekładam na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.
Mamy przepisy na ciasta biszkoptowe z różnymi dodatkami (np. z orzechami, makiem, kisielem, wiórkami kokosowymi). Odmianę od biszkoptów stanowią ciasta kruche, często z dodatkiem mas owocowych lub budyniowych. Pyszne są serniki i makowce na kruchym cieście (tradycyjne wypieki świąteczne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.