Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotować w mundurkach, drugą połowę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z jedną obraną cebulą. Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze ! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Od pewnego czasu miałam ochotę zjeść takie pyszne, z mięsem i koniecznie okraszone stopioną słoniną i boczkiem.
Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowujemy je z ciasta ziemniaczanego, do którego wykorzystujemy ziemniaki gotowane i surowe. Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Tłuczemy, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ciasto na kartacze powstaje z masy ziemniaczanej – połączenia surowych. Nie wiesz, jak zrobić doskonałe kartacze ? Tradycyjne litewskie lub te z Podlasia wymieszaj z masą puree i tartymi ziemniakami, aby miały lepszą teksturę. Zobacz, jakie mięso dodać do wnętrza i jak je uformować, aby nie rozpadły się podczas gotowania i podsmażania! Więcej przepisów na Polki.
Madzia 6dni temu Muszę przyznać, że te kartacze wyglądają naprawdę smakowicie jak z reszta wszystkie potrawy tutaj. Natomiast ja bardzo chętnie obejrzała bym kolejny odcinek z jakimś lżejszy daniem np. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny – nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego kształtu, który przypomina sterowce „Zeppelin” skonstruowane przez Ferdinanda von Zeppelina na początku XX wieku.
Chcesz poznać klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy? Koniecznie przygotuj kartacze z mięsem i podprażoną cebulką, które idealnie sprawdzą się jako tradycyjne danie obiadowe! Zazdroszczę Babci, bo ja swojej nie znałam osobiście, a z tego co Tato opowiada, tez robiła kartacze z siekanego mięsa.
Na Litwie kartacze są określane jako cepeliny. Dodać je do mięsa razem z jajkiem, pieprzem, solą i majerankiem. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce ziemniaczanej. Wylać na pieluchę rozłożoną na sicie.
Sprawdzony przepis na kARTACZE od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Kartacz – historyczny pocisk artyleryjski składający się z lekkiej obudowy wypełnionej kulistymi lotkami (ołowianymi pociskami muszkietowymi lub karabinowymi o niewielkiej średnicy) oraz drewnianego sabotu, pełniącego rolę przybitki, który chronił kule ołowiane przed nadtopieniem przez ładunek miotający. Wyrób w misce mielone mięsa z jajkiem, dodaj cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. Mówi się, że kartacze są polskimi cepelinami, które jada się na Litwie. Porównywane są również z pyzami ziemniaczanymi. Wszystkie trzy potrawy są tanie, sycące i wymagają znacznych nakładów pracy, ale ich smak wynagradza wszystkie starania.
To propozycja dla miłośników tradycyjnych potraw. Przysmak wschodnich rubieży wymaga nieco pracy, ale efekt jest oszałamiający. Z ponad pięciu kilogramów składników powstaje 6-ogromnych kartaczy! Konkurencją są zwykłe pyzy z mięsem.
Podobne składniki, ale różnica, jak między. Kojarzysz kartacze , ale nie wiesz jak się za nie zabrać? Ten prosty przepis będzie drogowskazem! Poznaj smak tradycyjnej polskiej kuchni i przygotuj je w swoim domu.
Zwykłe składniki możesz zmienić w danie lepsze niż pierogi! Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Cepeliny, czyli litewskie kartacze - VIDEO. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dodane przez nessie_s w: Tylko o kuchni.
Wiele osób, które widzą kartacze po raz pierwszy, nazywa je pyzami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.