piątek, 25 maja 2018

Przepis na chłodnik

Tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, na zsiadłym mleku, z dodatkiem ogórka, koperku i szczypiorku. Bardzo smaczny i przyjemnie chłodzący, przechowywany w lodówce długo zachowuje świeżość. Podawany z pysznymi młodymi ziemniakami z koperkiem oraz ugotowanym jajkiem.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przepis na chłodnik gazpacho, który zrobisz w mniej niż minut. Zupa prosto z gorącej Hiszpanii! Truskawkowy chłodnik - danie dla dzieci. To pyszne danie posmakuje nie tylko najmłodszym!


Pomysł na sycący i zdrowy obiad - nie tylko dla najmłodszych. Chłodnik ogórkowy - danie dla dzieci. Najczęściej w tym celu wykorzystuje się truskawki, brzoskwinie, wiśnie lub awokado.


Przepis na chłodnik

Jednym z pomysłów na owocowy chłodnik jest prosty w wykonaniu chłodnik truskawkowy z dodatkiem imbiru. Można go serwować z jogurtem naturalnym lub typu greckiego, udekorowany listkami. Ja lubię, gdy jest pikantny, dzieciaki wolą słodszy. Jeśli lubicie chłodnik ogórkowy, koniecznie zajrzyjcie do tego przepisu.


Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku. Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką!


Mój przepis na chłodnik jest prosty i zawiera wiele wariantów do wyboru. U mnie zawsze jest to dużo botwinki. Wersja klasyczna poza botwinką, ogórkami, zieleniną i maślanką, kefirem lub śmietaną zazwyczaj zawiera także pieczone kawałki kurczaka lub indyka, my wolimy chłodnik bez mięsa. Zobacz przepis na chłodnik z botwiny, chłodnik z awokado, ogórkowy czy chłodnik litewski oraz wiele innych.


Latem nie ma nic pyszniejszego niż chłodnik! Jest lekki, orzeźwia i przede wszystkim świetnie smakuje. Sprawdź, jak go przygotować. Gotowy chłodnik zabiel jogurtem naturalnym, który wymieszać możesz z kefirem w proporcji 1:1.


Aby urozmaicić smak gotowej zupy, dodaj do niej niewielką ilość świeżego czosnku. Przed podaniem, chłodnik litewski posyp drobno siekanym szczypiorkiem lub koprem. Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, a jednocześnie zaspokaja głodu, jak chłodnik! Lekki chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki i ogórków to danie, które w sezonie wiosenno – letnim powinno gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. Nasz przepis na chłodnik na bazie Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY stanowi unowocześnioną wersję tradycyjnego przepisu.


Dzięki temu jest doskonałą propozycją dla zabieganych! Podawany po schłodzeniu w lodówce dodatkowo orzeźwia, ma intensywny kolor, a smak podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych członków. Wedle uznania możecie przygotować chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym – będzie smakować całkiem podobnie jak chłodnik ogórkowy na kefirze. Migdały uprażyć przez chwilę (do lekkiego zezłocenia) na j patelni.


SZYBKI CHŁODNIK - sprawdzony, tradycyjny, domowy przepis na najlepszą zupę na lato. Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika. Jeśli chodzi o chłodnik, to Hania Szymanderska podaje, aby robić go na bulionie cielęcym.


Z kolei u Monatowej znalazłam wskazówkę, aby barszcz ukraiński, w sumie bliskiego kolegę chłodnika, przygotowywać na bulionie na kościach wołowych, natomiast przy klasycznym gotowanym chłodniku nie podaje już konkretnego rodzaju mięsa. Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba! To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek!


Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie. Botwinkę dokładnie umyć. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest stopni na plusie. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki.


Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania bulionu. Na szczególną uwagę zasługuje klasyczny przepis na chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki.


Przepis na chłodnik

Dlatego pokochasz nasz przepis na chłodnik. Ten zajmie około pół godziny. Rozpuść go w litra gorącej wody, a kiedy zupa nieco przestygnie, dodaj do niej jogurt naturalny. Smak wzbogacą też takie dodatki jak świeży koperek, posiekany drobno szczypiorek i zielony ogórek pokrojony w półplasterki. Połączenie chłodnego jogurtu, młodej botwiny, świeżego ogórka, pachnącego koperku i ugotowanego na twardo jajka oraz aromatycznych przypraw sprawia, iż chłodnik to idealna propozycja na lekki, letni lunch.


Pasuje mi również smak gazpacho, czyli pomidorowego chłodnika wprost z Hiszpanii. Najlepsze chłodniki są wiosna i latem kiedy pojawiają się świeże warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty