czwartek, 31 marca 2016

Cukinia

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci.


Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i Boraz beta karoten. Zwana też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta.


Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. Kabaczek, cukinia (Cucurbita pepo convar.giromontiina Greb.) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa “cukinia” od włoskiego zucchini.


Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów: piec, smażyć, faszerować i marynować. W połowie lata rozpoczyna się prawdziwy boom na to pyszne warzywo z rodziny dyniowatych. Z łatwością godzi zwolenników słodkich i ostrych smaków. Smaczne, dorodne i jędrne cukinie, choć pochodzą z Włoch, na dobre zagościły w polskiej kuchni. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów.


Potrawy z cukinii - cukinia przepisy Pomysły na potrawy z cukinii to temat szeroki i zdecydowanie warty dalszego eksplorowania. NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego.


Przepis na cukinię to temat głęboki i wart eksploatowania, bo to wdzięczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Zobacz cukinię w odsłonach w naszej galerii! Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni.


Co ważne, cukinia pozwala na wiele ciekawych modyfikacji – możesz przygotować z niej faszerowaną cukinię, zupy kremy, sałatki, zapiekanki, szybkie przekąski, a nawet zdrowe koktajle. Nawet doświadczeni działkowcy mają kłopot z określeniem różnic pomiędzy cukinią a kabaczkiem. Niektórzy twierdzą, że kabaczek to zielone warzywo dyniowate przypominające kij baseballowy lub wojenny pocisk.


Cukinia

Okazuje się, że kabaczek i cukinia to ten sam gatunek rośliny. Polacy poznali cukinię w latach powojennych. Nazywana jest również kabaczkiem — choć niektórzy uważają, że to dwa różne warzywa. Ostatnie dwie dekady to czas popularyzacji tego smacznego i zdrowego warzywa w naszym kraju. Można ją przyrządzać na dziesiątki sposobów: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować, dodawać do ciast (!), a także marynować.


Do tego nie wymaga uciążliwego plewienia, bo dorosła roślina nie daje chwastom większych szans. Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Delikatny miąższ cukinii ma mało kalorii, dlatego warto skorzystać z przepisów na cukinię latem. Dania z cukinii na obiad można przygotować na wiele sposobów – zrobić z niej placuszki, dodać do leczo albo wrzucić na grilla. Jednym z najlepszych pomysłów na jej wykorzystanie jest zupa z cukinii.


Mój przepis na zupę cukiniową jest prosty. Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę. Sprawdź przepisy na weki z cukinii. Prosta i szybka do zrobienia przekąska z cukinii.


Krótko smażone plasterki cukinii w delikatnym cieście naleśnikowym. Smakują i wyglądają jak najlepsze placki z cukinii ;-) Do podania pasować będzie prosta sałatka np. Siew cukinii także jest prosty. Pamiętać trzeba, że cukinia łatwo przemarza.


Dlatego do gruntu musi być siana po maja (V), gdy mija największe ryzyko przymrozków. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos.


Przepis: cukinia , papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty