wtorek, 30 stycznia 2018

Mieszanie ciasta na chleb

Dwie ręce, miska, trochę mąki i wody oraz soli wystarczają, żeby zrobić ciasto na chleb. Nie jest to wprawdzie czynność bardzo pracochłonna, jednak od jakiegoś czasu chodziła za mną myśl o zakupie robota kuchennego, który mógłbym wykorzystać do robienia ciasta chlebowego. Teraz przyjrzymy się bliżej zasadom przygotowywania ciasta na chleb żytni, pszenny i mieszany. Dowiemy się, ile zakwasu potrzeba dla każdego z rodzajów chleba, a także co zrobić, jeśli chcemy do chleba dodać słonecznik, ziarna lnu czy dyni. Tym razem skupię się na wyrabianiu ciasta twardego, dzięki czemu skórka chleba jest chrupiąca, a jego struktura napowietrzona co wpłynie na jego smak i doznania zmysłowe podczas jedzenia.


Wyrabianie ciasta nie jest sztuką, a jedynie techniką, której może się nauczyć każdy przy odrobinie cierpliwości.

Z kolei mało wyrośnięty chleb wskazuje, że zbyt krótko wyrastał lub po prostu zakwas nie był odpowiednio aktywny. Proponuję go podkarmić przez dni i wtedy spróbować upiec jeszcze raz. Jest to kolejny robiony przeze mnie chleb z książki Kena Forkisha „Mąka Woda Drożdże Sól”. Ostatnio piekę chleby głównie z tej książki i powiem szczerze, że przepisy nie są bardzo wymagające, a otrzymujemy naprawdę świetny chleb. Na pewno spróbuję jeszcze ciasta na pizzę i pozostałych przepisów na chleb.


Dodane przez myszkaw: Tylko o kuchni. Kupiłam ostatnio ciasto,które nie wiem jaką miało nazwe. Może ktoś ma przepis na to.

Spód ciemny,kakaowy w środku jabłka na górze. Dzisiaj proponuję dodać do ciasta niewielką ilość. Nasz dołek musi wracać, ale raczej bardzo powoli – wówczas to jest ten moment, kiedy chleb już wyrósł i trzeba zacząć pieczenie. Musimy uważać, aby dołek po naciśnięciu ciasta nie pozostał na swoim miejscu – to znak, że nasz chleb niestety już przerósł. Odpowiedź jest następująca dać się wszystko da jednak efekty będą różne , prawidłowe mechaniczne mieszanie ciasta żytniego powinno trwać kilkanaście minut.


Uwierzcie lub nie, ale jest to przepis, który testowałem najdłużej ze wszystkich. Ponad rok piekę podobny chleb i zawsze coś mi nie pasowało. Chciałem podzielić się z wami superdopracowanym przepisem i oto jestem – rok później. Podczas przebijania stosuje się osuszanie ciasta, które polega na przesypywaniu ciasta niewielką ilością mąki w czasie przebijania. Po około – minutach od ostatniego przebijania, ciasto przekazuje się do dzielenia i kształtowania.


Prowadzenie ciasta pszennego metodą pośrednią – dwufazową. Ciasto na chleb lubelski poprowadziłem metodą 4-fazową (przedkwas , półkwas, kwas pełny , ciasto właściwe) z na przemian stosowanymi fazami ciasta ścisłymi i luźnymi ( wydajność przedkwasu 2 półkwasu 1 kwasu 2) co powodowało rozwój dzikich drożdży oraz właściwych proporcji kwasu mlekowego do octowego a w. Maszynowe mieszanie to kwestia kilku minut. Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia. Jak chcę trochę usprawnić to na chwilę unoszę miskę.


Ostatnio wyrabiałem mięso na kiełbasę kl.

Chleb robię w nim co trzeci dzień. I i III Max kilogramy i nie szło to jakoś super. Mięso przez swoją kleistość nie. Jeżeli chodzi o samo pszenne ,gdzie wymagane jest długie mieszanie to korzystam z automatu do pieczenia. Bardzo dobrze wypełnia swą rolę jako miesiarka do chleba.


To nie szkodzi jak chleb po przekladaniu opadnie, wyrosnie znowu. Wydluza sie przez to czas robienia calego chleba, jak chcesz to nie musisz czekac do konca programu 6. Ja bardzo czesto ciasto na chleb wyjmuje wczesniej, czekam az mi zagniecie, troche ciasto podrosnie, wtedy do docelowej foremki na ostatnie wyrastanie i do piekarnika. Można piec także chleby i ciasta z dodatkiem ziół i bakalii.


W ciągu niecałych dwóch godzin automat przygotuje i upiecze wyśmienity chleb. Program krótki – do szybkiego przygotowania chleba. Powtarzaj składanie i ściskanie ciasta, aż do czasu kiedy składniki całkowicie się połączą i ciasto stanie się nieco elastyczne. Zostaw ciasto na kilka minut, a następnie składaj ok.


Całe mieszanie powinno zająć ok minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty