Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Ten chleb poprawił mi humor do końca dnia, choć niewiele już go zostało (a dzisiaj ciągnie się i ciągnie!). Od kilku dni zmagam się z chlebem na zakwasie, raz za twarda skórka, raz za suchy, raz za mokry, a tu nagle bochenek w sam raz!
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Zakwas na chleb to nie to samo co żurek śląski.
Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Jednak bardziej smakuje mi taki na zakwasie. Często piekę go w pośpiechu, zapominam o rozkoszowaniu się jego zapachem i już nie odkrajam ciepłej piętki.
Ale to właśnie domowy chleb towarzyszy nam na co dzień, a dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb na zakwasie, który zawsze się udaje. To nie jest pierwszy przepis na chleb na blogu. Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Przepisy na domowy wypiek pieczywa na zakwasie.
Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby.
Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.
Chleb wychodził gliniasty, bo może był źle wyrabiany, albo zakwas rozleniwiony. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę.
Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo! Chleb żytni razowy na zakwasie, w całości przygotowany z ekologicznej mąki żytniej razowej, bez dodatków. Przygotowany specjalnie dla tych, którzy cenią czysty smak chleba razowego lub ze względów zdrowotnych poszukują chleba zrobionej tylko z mąki z pełnego przemiału, bogatej w błonnik pokarmowy. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę.
Na podwórku afrykańskie lato, a ja na przekór wysokiej temperaturze uruchomiłam piekarnik, aby wypróbować zakwas żytni, który “hodowałam” przez ostatni tydzień. Przepis na chleb żytni znalazłam na jednym z blogów, gdzie Pani publikuje dietetyczne przepisy. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.
Rozgrzewamy piekarnik do 2st i kładziemy ciasto na samym spodzie. Chleb na zakwasie przedstawiony w tym przepisie powinno się piec około 5h. Jest zdecydowanie bardziej wilgotny i lepiący, szczególnie zaraz po upieczeniu. W miarę upływu czasu, drugiego, trzeciego dnia coraz bardziej zaczyna przypominać ten typowy chleb.
Dla mnie każdy domowy chleb, ten na drożdżach także, jest o wiele lepszy od sklepowego. Sama czasem piekę szybki chleb na drożdżach, jak zapomnę wyjąć zakwas, a chleb się kończy. Przynajmniej wiem co w nim jest a smak też zupełnie inny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.