Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.
Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie.
Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten.
Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.
Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie.
Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. A jaki poleci mi Pani przepis na lżejszy, bardziej suchy ale nadal domowy i na zakwasie chleb, abym mogla uraczyc rodzinke, ktora nie lubi gliniastych chlebów, nie tylko moich, ale tych ze sklepow również. Lubimy z mężem wilgotne, ciezkie chleby. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:).
Ciekawe czy na zakwasie da sie zrobic chleb litewski i pumpernikiel? Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Zastanawiam sie tez czym da sie zastapic melase i slod jeczmienny. Chetnie poznam Wasze przepisy na chleby i bulki.
Jeśli szukasz tylko przepisu na chleb, taki jak na zdjęciu tytułowym, od razu zapraszam Cię do podrozdziału: Przepis na chleb żytni na zakwasie. Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu. Uwielbiam ciemne chleby! Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie.
Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Po pierwsze, przyrządza się go niezwykle szybko i bezproblemowo.
Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę.
Prosiliście mnie o chleb bezglutenowy na zakwasie. Mój domowy chleb bezglutenowy na zakwasie jest stosunkowo łatwy do zrobienia, no, o ile ma się pracujący zakwas oczywiście ale o tym za chwilę. Mój chleb bezglutenowy wyrósł na zakwasie gryczano-ryżowym.
Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.