Sposób jak przygotować ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu. Przepis na ciasto wraz z filmem jak je wykonać. Dodatkowo przepisy na farsz do krokietów. Gdy już upieczemy naleśniki możemy, dodawać swoje ulubione nadzienie. Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety.
Naleśniki, które będzie puszyste, miękkie i elastyczne. Oto przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe na krokiety według Magdy Gessler. Krokiety to tak naprawdę zapiekane naleśniki nadziewane farszem.
Krokiety mogą być podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto. Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety. Ciasto na naleśniki do krokietów jest niezwykle proste do wykonania.
Zrobisz je dosłownie w kilka minut, dlatego ten przepis idealnie nadaje się na ekspresowy obiad. Ich smak zachwyci dosłownie wszystkich Twoich domowników – zarówno tych starszych, jak i tych najmłodszych. Ciasto naleśnikowe: Mąkę, jajka, mleko i sól zmiksować, odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać olej oraz wodę mineralną w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Nalewamy porcję ciasta i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po powierzchni.
Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta. Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia krokietów. Dodane przez Hesia w: Tylko o kuchni. A ja nie przejmuję się jedną patelnią (na niej smażę także jajecznicę), nie dodaję też oleju do ciasta. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.
Unosimy szybko patelnie za raczke i poruszajac na wszystkie strony, rozprowadzamy równomiernie ciasto na patelni. Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów.
Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej. Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju. Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach.
To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI czyli naleśniki z farszem, zawijane, zapiekane w panierce (lub też bez) na małej ilości tłuszczu. Mogą być podane na ciepło np. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki?
Nie używa się do nich cukru ani innych słodkich przypraw. Wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko i odrobinę wody mineralnej, by otrzymać idealne placki. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Ulubiony przepis czytelników!
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Oczywiście trzeba będzie zrobić jeszcze farsz do krokietów. Układam w stosik i podaje na stół, gdy są gotowe.
W takiej formie stanowią w niektórych domach danie podawane z okazji świąt Bożego Narodzenia, np. Wigilię lub świąteczną kolację. Do przyrządzania krokietów coraz popularniejsze stają się jednak inne składniki, m. Jeśli lubisz to warzywo, sięgnij po nie podczas przygotowywania świątecznych krokietów.
Mnie też ciasto wyszło rzadkie tzn. Nie takie jak zwykle robie na naleśniki mimo to spróbowałam co z tego wyjdzie i placki wychodziły idealne. Co prawda dwa mi sie troche rozerwały przy zwijaniu ale to wina zbyt małej ilości ciasta wlanej na patelnie- z tym musze dojść do wprawy. Dzielę się przepisem na krokiety, w zasadzie na ciasto naleśnikowe.
Jakie byśmy nie usmażyli ,cienkie czy grube placki zawsze wychodzą idealnie elastyczne. Nie pękają przy zawijaniu i nie rozpadają się po zawinięciu. Ich receptura od wieków opracowywana jest w zaciszu niemal każdego domostwa.
Znane i lubiane ze względu na swoją uniwersalność – smakują wybornie zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu. To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np. Ciasto może Wam się wydawać rzadkie, ale takie właśnie ma być – rozlewajcie je cienką warstwą na patelni, a wyjdą Wam cieniutkie, pyszne naleśniki. Tak więc przy najbliższej okazji zachęcamy do wypróbowania przepisu na naleśniki Magdy Gessler!
Uwierzcie nam na słowo, że są naprawdę super! Cieniutkie naleśniki do krokietów - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.