Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski: mleko, woda, mąka, cukier biały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, oraz wcześniej wymieszane żółtka jajek z olejem, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Osobno ubijamy białka jajek z szczyptą soli. Uwielbiam gofry, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa.
Kiedy byłam małą dziewczynką, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich przechodniów. Najlepsze gofry - chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko :-). Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste. Pyszne z bitą śmietaną i owocami, idealne na deser!
Stopień trudności Bardzo łatwy Czas wykonania Średni. Opis: Odzielić żółtka od białek. Gofry - puszyste i chrupiące. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.
Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Jak zrobić gofry - przepis i film. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kalejdoskop kulinarny.
Zrobiło się mroźno i nagle wszyscy tęsknią za plażą, świeżą, letnią bryzą znad morza i ciepełkiem, egzotyką. Niektórzy z tej okazji rąbią starą meblościankę, wygrzebują z piwnicy dziurawe gumofilce i po zmroku ostro palą tymi znaleziskami w piecu, dokładając swoją cegiełkę. Im słabsza moc gofrownicy tym dłużej trzeba na nie zaczekać.
Oprócz tego, że dobrze przypieczone gofry są smaczniejsze, bo mają chrupiącą skórkę, to dodatkowo takie dużo łatwiej wyciągnąć z gofrownicy. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.
To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Najpopularniejsze są gofry belgijskie. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzą się z Belgii. Są delikatne i puszyste, o lekko zaokrąglonych brzegach. Różnią się od tych popularnych w Polsce rodzajem spulchniacza użytego do ciasta - zamiast proszku do pieczenia używa się drożdży.
Zazwyczaj podawane są bez dodatków lub z cukrem pudrem. Upieczone stawiać pionowo na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z bitą śmietaną, owocami, czekoladą i sosem malinowym). Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki.
Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki. Słodkie i puszyste gofry – wspomnienie z dzieciństwa. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. Te gofry takie wspomnienia własnie.
Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. Przepis na gofry jest bardzo prosty. To idealny pomysł na pożywne. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu.
Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry. Poznaj słodką tajemnicę. I powiem wam, że tu wcale nie chodzi o te wszystkie dodatki - owoce, bitą śmietanę czy jakieś słodkie polewy.
Same gofry, w zasadzie bez niczego to moja wielka miłość. I robię je tak raz w tygodniu, różne wersje. Nie były to gofry puszyste i chrupiące, jak sentymentalne gofry z budki nad morzem.
Dlatego teraz przy przyrządzaniu gofrów trzymam się jednak przepisu. Zarzuciłam też na razie eksperymenty z mąkami innymi niż pszenna, bo jakoś nie do końca takie gofry mi smakowały. W myśl zasady: co nie smakuje, lepiej wykluczyć z diety.
Powyższe ciasto na gofry ma idealną konsystencję, a po upieczeniu gofry są lekkie i chrupiące. Idealnie smakują z bitą śmietaną, owcami, dżemem, czy z lodami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe, puszyste gofry - lepsze niż z nadmorskiej budki.
To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Pół szklanki mleka więcej a gofry wyjdą przepyszne. A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np.
Sięgam wtedy po sprawdzony przepis na lekkie, złociste, delikatne gofry. Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, nie za słodkie, dzięki czemu możesz wzbogacić je dodatkową porcją słodkości w postaci bitej śmietany, owoców czy syropu klonowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.