Idealny do zupy pomidorowej, gołąbków, sosu bolońskiego, zapiekanek makaronowych, pizzy i wielu innych dań z wykorzystaniem sosu pomidorowego. Ważne jest to aby słoiki były czyste, wyparzone i , zamknięte od razu po wlaniu gorącego przecieru. Sos, przecier pomidorowy, passata – zwał jak zwał – a to przecież nic innego jak pomidory zamknięte w słoiku.
Dopisz go koniecznie do listy przetworów na zimę: jest prosty do zrobienia, przydaje się do wielu potraw i sosów. Jego jakość i smak są nieporównywalne z tym kupionym w sklepie. Przecier pomidorowy to lato zamknięte w słoiku, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Przecier to po prostu przetarte pomidory z odrobiną przypraw lub bez nich.
Super prosty i szybki przepis na przecier pomidorowy ! Aby zrobić domowy przecier pomidorowy polecam w szczególności pomidory, które są mięsiste i mają więcej miąższu niż samego soku. Ja użyłam kg pomidorów Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga aleglodomorek. Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne pomidory to symbol końca lata. Warto w tym czasie przyrządzić jak najwięcej przetworów z pomidorów na zimę.
Podajemy łatwy przepis na przecier pomidorowy. Dlatego warto zrobić domowy przecier pomidorowy na zupę i zamknąć go w słoikach. Pokaże Wam (na filmie) i opiszę jak zrobić smaczny domowy przecier pomidorowy na zupę by móc cieszyć się pyszną pomidorówką w porze zimowej, gdy rozgrzewająca zupa do zbawienie. Sposobów na domowy przecier pomidorowy jest mnóstwo.
PRZECIER POMIDOROWY Absolutna klasyka czyli przecier pomidorowy! Wersja pierwsza obejmuje najpierw wyciśnięcie a potem gotowanie. Domowy, pachnący ala passata.
Tym razem zapraszam na domowy przecier pomidorowy. Nie ma jak taki własnej roboty przecier pomidorowy bo zawiera praktycznie 1 pomidorów. Najłatwiejszy przecier pomidorowy, Kuchnia u Krysi. Witam Serdecznie Sezon pomidorowy jest w pełni , pomidory na targu tanie a na działkach gotowe do zbioru więc można coś przygotować w słoikach na zimę.
Podzielę się przepisem na prosty. Polecam prosty sposób na aromatyczny, gęsty przecier, idealny nie tylko do pomidorówki bez zbędnych sprzętów i utrudnień. Zanim sięgniemy po przepis na przecier pomidorowy musimy zająć się pomidorami.
Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i przejrzenie pomidorów, czy na pewno nadają się do naszego przecieru. Trzeba zadbać o usunięcie szypułek oraz gniazd nasiennych. Na blogu pojawił się już przepis na domowy ketchup i dżem z pomidorowy. Do przecieru pomidorowego wykorzystałam pomidory odmiany Lima.
Są one mięsiste i mają mało soku, dzięki temu uzyskałam przecier o gęstej konsystencji. Gotować do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. W tym roku zrobilam w ilosci hurtowej przecier pomidorowy , sos pomidorowy , ketchup, gdyz mialam bardzo duzo pomidorow ze swojego ogrodu.
Najprostsza metoda wykonania przecieru jest pokrojenie pomidorow i wrzucenie do garnka ze skorkami i pestkami, a nastepnie zagotowanie i pogotowanie pare minut. Kroki wykonania: Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie warzywa wkładamy do rondla, podlewamy niewielka ilością wody i dusimy, rozcierając na gładka masę (często mieszamy, aby się nie przypaliło). Wiem, że wiele osób nie robi domowych przetworów z powodu długiego ich przygotowywania.
Czy uwierzycie, że jeszcze nigdy nie robiłam przecieru pomidorowego ? My używamy do tego malaksera do robienia koktajli. Pomidory umyć, usunąć twarde środki, pokroić w ćwiartki i rozdrobnić blenderem. Porcjami przelewać na sito, przecierać bezpośrednio do garnka.
Przetarte pomidory posolić, zagotować i wrzące przelać do wyparzonych słoików. Od razu zamknąć i odłożyć do góry dnem, do wystygnięcia. Lista przepisów na przecier pomidorowy własnej roboty z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepis na przecier pomidorowy własnej roboty. Dziś napiszę Wam, w jaki sposób przygotowuję przecier z pomidorów, którego używam zarówno do zupy pomidorowej (wystarczy dolać słoik do rosołu i gotowe!), jak i wszelkiego typu sosów pomidorowych: do makaronu, lecza, pizzy itp.
Dzisiaj przepis na pomidorówkę, jaką wszyscy znają, ale być może nie wszyscy jeszcze wiedzą jak ją ugotować. Pomidorowa z ryżem lub kluseczkami to zaraz po rosole ulubiona zupa moich dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.