czwartek, 20 kwietnia 2017

Placki przepis

Placki przepis

W końcu na Kwestii Smaku przepis na placki ziemniaczane ;-) Dokładnie takie jakie robiła moja babcia, później tata, teraz ja. Myślę, że uwagi zawarte w przepisie pozwolą Wam usmażyć idealne, chrupiące, apetycznie wyglądające placki. Ja uwielbiam je z przesmażonymi kurkami lub pieczarkami.


Wpis, placki przepisy to zbiór różnych przepisów na placki, które ukazały się dotychczas na mojej stronie. Znajdziecie tu placki z jabłkami, placki z banami, borówkami, placki z dynia i jaglane. Oczywiście placki ziemniaczane na kilka sposobów i zawsze, ale to zawsze pyszne racuchy czyli placki drożdżowe. Puszyste placki jogurtowe z owocami, racuchy drożdżowe, amerykańskie pancakes.


Placki, racuchy, pancakes. To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji. Myślałam ostatnio jaki jest mój najbardziej podstawowy i uniwersalny przepis na placuszki. Doszłam do wniosku, że jest to przepis bardzo zbliżony do przepisu na moje naleśniki.


Najsmaczniejsze są podane z gęstą śmietaną. Choć powiem wam, że moja mama uwielbia jeść placki ziemniaczane wyłącznie z cukrem. Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie placki ziemniaczane smażymy na rumiano. Najlepiej podawać je tuż po usmażeniu, bo są wtedy przyjemnie chrupiące.


Najlepsze placki ziemniaczane to te usmażone na złoto, których chrupiąca, lekko przypieczona skórka skrywa miękki delikatny środek. Jeśli lubisz eksperymentować, do masy oprócz czosnku, dorzuć ulubione zioła lub drobno pokrojone warzywa, np. Czasem po prostu się nie chce - ani długo gotować, ani zastanawiać nad tym, co by tu zrobić na obia kolację czy nawet śniadanie.


W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju placki. Na słodko na śniadanie, na słono na obiad. Spróbujcie, mamy świetne przepisy! Takie placuszki z cukinii można zajadać jako samodzielne danie i wtedy najlepiej smakują z sosem czosnkowym, tzatziki lub sosem pieczarkowym. Jeśli użyjecie robota kuchennego to wykonanie takich placków zajmuje tylko parę minut i to bez dużego wysiłku.


Słodkością, którą uwielbia każde dziecko są placki naleśnikowe udekorowane bitą śmietaną i owocami. Do ich zrobienia wystarczy mąka, jaja, mleko, szczypta soli i odrobina oleju. Gdyby ktoś mnie zapytał jakie placki lubię najbardziej, powiedziałam bym trzy razy ziemniaczane a potem dopiero wymieniała inne. Fakt, faktem moje pokolenie na plackach ziemniaczanych było chowane. Aromatyczny i sycący, skutecznie rozgrzeje, gdy przemarzniemy.


Wiele przepisów na odświętne torty z bitą śmietaną, kremem z masła, z owocami i serem. Chrupiące, kruche ciasteczka. Wypieki pieczone w formie lub na blasze.


Ciasta od prostej babki do rolady oraz pyszne placki z owocami. Chleb i bułki z własnego piecyka. Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów.


Placki przepis

Wybieraj spośród najlepszych przepisów kulinarnych na placki. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. PLACKI NA OBIAD – NAJLEPSZY PRZEPIS – moja rodzina jest wyjątkowo “placko żerna” dlatego w mojej kuchni często pojawiają się przeróżne placki #128578; Czasami są to klasyczne placki ziemniaczane a czasami zupełnie nowe połączenia smaków #128578; PLACKI NA OBIAD – NAJLEPSZY PRZEPIS Na moim kanale na YouTubie znajdziecie przepisy na błyskawiczne obiady, żeby subskrybować kanał. Przepis na placki z cukinii.


Jak już wcześniej pisaliśmy, kabaczki obrodziły. Pomimo swej wielkości, miąższ mają bardzo delikatny. Podstawowy przepis można modyfikować, dodając do masy ziemniaczanej coraz to inne składniki i przyprawy. Zobacz, jak zrobić dobre placki ziemniaczane. Każdy ma swój ulubiony przepis na placki.


Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Jak zrobić Proziaki – podkarpackie placki na sodzie W tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej.


Stąd też wdzięczna nazwa proziaki - podkarpackie placki na sodzie albo bułki na maślance i sodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty