Robimy tak jak pulpeciki, tylko zamiast mąki do obtoczenia dodajemy bułkę tartą. Nie gotujemy w wodzie, tylko smażymy na patelni. Nie muszą być ciężkostrawne, wystarczy smażyć na dobrym oleju, nie dawać zbyt dużego ognia, nie palić tłuszczu i użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. Kotlety mielone - najlepsze na świecie.
Nie żartuję, tak właśnie jest. Soczyste w środku, z chrupiącą skórką, doprawione solą, pieprzem, natką pietruszki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Włóż mięso do miski i dodaj posiekaną cebulę.
Dołóż dokładnie odciśniętą z mleka lub wody bułkę. Domowe kotlety mielone , u mnie podawane zawsze z tłuczonymi ziemniakami (ewentualnie po prostu ugotowanymi) i z sałatka z buraczka lub burakami zasmażanymi. Tradycyjne kotlety mielone , jak u babci, przygotowane z mięsa wieprzowo-wołowego, rumiane, soczyste w środku. Jeśli szukasz przepisu na kotlety mielone , takie polskie, klasyczne, to to jest właśnie ten przepis :) Jak u was podaje. Wolałam kotlety mielone tradycyjne niż schabowe, zwłaszcza te z kością budziły u mnie lęk.
Dzisiaj absolutna klasyka. Tak sobie myślę, że to właśnie k otlety mielone z cebulą są najbardziej znanym daniem obiadowym w Polsce. Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Wszyscy lubimy pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem.
Jeśli ty również marzysz o skwierczących mielonych wprost z patelni, kieruj się prostymi zasadami, a wtedy sukces gwarantowany. Masz ochotę na pulchne kotlety mielone ? Wykorzystaj mięso wieprzowe, indycze lub rybę! Dodaj płatki owsiane lub miksowane warzywa, aby nie były twarde! Jeśli jednak szukasz inspiracji na urozmaicenie ich podstawowej wersji, polecamy poniższy przepis na mielone z pieczarkami i żółtym serem. Pieczone kotlety mielone - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Klasyczny przepis na kotlety mielone autorstwa Magdy Gessler. Mielone to jedno z popularniejszych dań kuchni polskiej. Lubimy je, bo można przygotować je na różne sposoby, ale i dlatego, że pasują do nich liczne dodatki – marchewka z groszkiem, mizeria, surówki czy chociażby ogórki konserwowe. W Małopolsce są one nazywane sznyclem.
Sama bardzo lubię mielone. Prawidłowo przygotowane kotlety mielone są chrupiące, soczyste i aromatyczne. To nie jest danie wykwintne. To jest nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas powienien robić najlepiej na świecie :) Dokładnie tak, jak robiła to Mama, Babcia, Prababcia i Praprababcia.
W domu, szczególnie wśród najmłodszych, nieustającą popularnością wśród dań obiadowych cieszą się kotlety. To sycący obiad dla wracających ze szkoły głodnych dzieci :-) Ostatnio chyba częściej korzystam z mięsa z indyka niż wieprzowego (tutaj znajdziecie tradycyjny przepis na wieprzowe kotlety mielone ). Więcej niż przepisów. Zobacz przepis na mielone z piekarnika! Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę i starty ser, dokładnie wyrobić ręką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mięsnej masy formować średniej wielkości kule, żaroodporne naczynie natłuścić. Jako dziecko nie zastanawiałam się jak mojej babci, czy mamie mogło chcieć się smażyć furę kotletów w gorący, upalny dzień. Wskazówki: Jeśli masz za dużo mięsa, możesz uformować kotlety i zamrozić przed panierowaniem (pod warunkiem, że mięso wcześniej nie było mrożone). Ponadto kotlety mielone Magdy Gessler ograniczają się jedynie do użycia soli i pieprzu jako przypraw.
Mam pytanie ,a słyszałam ,że tutaj znajde odpowiedź. Jak zrobić dobre kotlety mielone ? Jaki jest sekret kotletow mielonych? Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i doskonale doprawione – takie powinny być idealne kotlety mielone.
Pomimo zmieniających się trendów kulinarnych - mody na sushi, dania kuchni chińskiej, włoskiej lub tajskiej – kotlety mielone nieustannie cieszą się sympatią smakoszy i regularnie pojawiają się w naszym rodzimym, obiadowym menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.