czwartek, 23 marca 2017

Ciasto naleśnikowe

Ciasto naleśnikowe

Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Ciasto na naleśniki - Przepisy. Z tej receptury korzystam od wielu lat- zawsze się udaje.


Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak i na słono. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.


Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Przepis na ciasto na naleśniki jest banalnie prosty - kilka składników, które wystarczy wymieszać. Takie, które można podawać zarówno z serem i owocami, słodkim dżemem czy konfiturą, jak i wytrawnymi dodatkami takimi.


Najlepszy przepis na naleśniki zarówno na słodko jak i na słono. Do tego ciasto naleśnikowe powstaje z paru tanich i łatwo dostępnych składników. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach.


To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Może być bazą pod słone jak i słodkie naleśniki (do wersji na słodko trzeba dodać odrobinę cukru). Banany w cieście to bardzo smaczna propozycja na słodkie owocowe śniadanie bądź deser. Najlepiej wybrać dojrzałe owoce - banany wyjdą wtedy słodkie w środku, a ciasto chrupiące. Cukinia w cieście naleśnikowym – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie bardzo mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym.


Z jednej cukinii wyszło mi ok. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Soczysta ryba i delikatne ciasto – brzmi jak danie, któremu nie sposób się oprzeć. Rybę w cieście naleśnikowym zanurz w wielobarwnym sosie i obserwuj, jak szybko znika z talerzy.


Proszę o przepis jak zrobić pieczarki w cieście naleśnikowym? Ja po całej masie prób i błędów doszłam do perfekcji. Z tego przepisu naleśniki wyhodzą delikatne i puszyste. Serowe ciasto naleśnikowe - Przepisy.


Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety. Dodane przez mufinka w: Tylko o kuchni. Akurat ciasto naleśnikowe lubi jajka. Naleśniki, które będzie puszyste, miękkie i elastyczne.


One działaja spulchniająco ( tu jest odwrotnie niż w pierogach i kopytkach). Jabłka smażone cieście naleśnikowym, dokładnie takie same jak robiła Babcia :-). Placuszki z 30-letniej książeczki kulinarnej, które tą recepturą trafią w Wasze smaki z dzieciństwa. Jeśli chodzi o naleśniki,to u mnie w domu zawsze są na ciepło. Najpierw przygotowuję same placki.


Ciasto naleśnikowe

Jako nadzienie daję twaróg rozdrobniony widelcem,dodaję śmietanę () i cukier - do smaku. Taką masą smaruję placki naleśnikowe i składam w trójkąty lub zwijam w roladki. Na koniec na minimalnej ilości masła lub oleju podsmażam je aż będą miały lekko złoty kolor. Gdzie tkwi sekret udanej ryby smażonej na głębokim oleju?


To ciasto naleśnikowe do ryby! Dobrze wykonane i odpowiednio doprawione sprawia, że mięso jest otoczone chrupiącą, ale jednocześnie nie tłustą panierką. Lista przepisów na ciasto naleśnikowe z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Jedni wolą, kiedy naleśniki są cienkie jak bibułka, inni lubią, kiedy naleśnik jest gruby i nie rwie się. Doświadczony kucharz nie potrzebuje przepisu, robi wszystko na oko. Można je faszerować różnymi nadzieniami – z białego sera, owoców lub warzyw.


Kawałki osuszonej ryby maczam w gęstym cieście naleśnikowym i od razu kładę na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty