Od niej dostałam przepis na kopytka i nauczyłam się, jak przygotować smaczne ciasto na kopytka. Można podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub grzybowym, z bułką tartą lub gulaszem. I jednocześnie sposób na niemarnowanie żywności! Przekładaj jedną warstwą na talerze. Przygotuj je z serem, z dyni lub na słodko.
Wystarczą ziemniaki, ser i mąka. Zagnieć i przekrój na mniejsze kawałki. Zobacz inne porady i przepisy na Polki. Na kopytka nie trzeba specjalnie nikogo namawiać. Z pewnością jest wielu amatorów tych klusek, które wyśmienicie sprawdzają się w roli zamiennika jeśli znudzą się nam ziemniaki.
Ale czasami zdarza się, że jest kłopot przy ich wykonaniu. Mam sprawdzony, niezawodny przepis na kopytka , do którego i Was zachęcam. Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy w mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby.
Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. Sprawdzone przepisy na kopytka. Znajdź przepis na kopytka w Ugotuj. Bób ugotować w osolonej wodzie.
Przestudzić, obrać ze skórki. Rozgnieść lub zblendować, dodać ser typu feta, jajko, drobno posiekaną świeżą miętę, doprawić pieprzem. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części.
Wrzucać kopytka na wrzątek i gotować ok. Tak przygotowane kopytka można podawać okraszone cebulką z boczkiem,lub z mięsem i sosami. Ja bardzo lubię takie podsmażone kopytka,z sosem pieczarkowym lub podane z samą surówką. Nigdy do kopytek nie dodawałam kaszy manny i pierwszy raz ciasto przygotowywałam w thermomiksie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Przepisy z kategorii przepis na kopytka. To klasyczny przepis na ciasto na kopytka. Domowe kopytka to pomysł, jak podać ziemniaki w innym wydaniu. Takie kluski możecie podać z cukrem (tak jadało się je u mnie), albo z sosem grzybowym, polane masłem, bułką tartą.
Możliwości jest nieskończenie wiele. Można je także jeść solo polane bułką z masłem. Gabi Widziałam, że Ewa dała już przepis na leniwe i, robiąc „leniwe kopytka”, chciałam z niego skorzystać, a okazało się, że to nie moje leniwe i nie moje smaki.
Podaję Państwu przepis na kopytka. Potrawa niby łatwa, ale wiem z opinii czytelników, że nie zawsze się udaje. Każdy ma swój sposób na tego rodzaju kluski. Ja zawsze dodaję do nich odrobinę mąki ziemniaczanej- tak robiła moja teściowa, a była specjalistką od klusek.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kopytka. Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. Zostawiamy w garnku na minut do ostygnięcia (bez pokrywki). Polecane przepisy Doradcy Smaku.
Następnie ponownie je tłuczemy i wbijamy jajko oraz dodajemy sól. Danie można jeść samodzielnie lub ewentualnie polać podsmażoną cebulką, roztopionym masłem lub sosem pieczeniowym. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą twarde i mało smaczne, tak więc. W ABC gotowania pokazuję, jak przygotować tradycyjne polskie kluski z ziemniaków gotowanych, na co zwrócić uwagę.
Jeśli kopytka wam się rwą, lepią albo wychodzą twarde to przeczytajcie moje porady, a będziecie wiedzieć co zrobić by wyszły nasmaczniejsze kopytka. Kopytka to tradycyjne danie kuchni polskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.