środa, 28 września 2016

Chłodnik

Chłodnik

Chłodnik i są doskonałą alternatywą zup w upalne dni. Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np. Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy. Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej.


Chłodnik

Popularny chłodnik litewski, z botwinki, pomidorowy (gazpacho), ogórkowy i wiele innych. Tradycyjny polski chłodnik z botwinki. Z zsiadłym mlekiem, z dodatkiem ogórka, koperku i szczypiorku.


Kiedyś podawany z szyjkami rakowymi lub pieczenią cielęcą. Dzisiaj - z ugotowanym jajkiem. Masz ochotę na orzeźwiający chłodnik ? Przygotuj go z ogórków, pomidorów lub botwinki! Do bazy wykorzystaj jogurt naturalny, kefir, śmietanę lub jogurt grecki.


To złota trójca przepisów na chłodniki! Gdy na dworze upał jedynym słusznym daniem obiadowym okazuje się chłodnik botwinkowy. Podany z jajkiem lub opieczona bułką. Najlepszy chłodnik , czyli pyszny i super prosty do zrobienia chłodnik litewski. Poznaj mój ulubiony przepis na chłodnik z botwiny, który szykuję późną wiosną i latem.


To jedna z bardziej orzeźwiających zup! Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Oczywiście sprawa nie jest taka prosta, bo ja uwielbiam chłodnik i, a Jula z Wojtusiem jeszcze nie tak bardzo.


Zdrowe, pełne chrupiących warzyw, pachnące świeżymi ziołami chłodnik i. Dorośli je doceniają, ale dzieci. Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Cebulę i czosnek posiekaj. Buraczki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj.


Na maśle przysmaż cebulę i czosnek, dodaj botwinkę. Smaż przez 5–minut, po usmażeniu ostudź. Orzeźwia i dodaje energii, a do tego świetnie smakuje. Sprawdź, jak go przygotować.


Chłodnik

Jest lekki, orzeźwia i przede wszystkim świetnie smakuje. Musze przyznać, że właśnie chłodnik litewski należy do jednych z tych chłodników, które po prostu uwielbiam! Pasuje mi również smak gazpacho, czyli pomidorowego chłodnika wprost z Hiszpanii. Ile znacie wariacji na temat chłodnik a? Ale i tak zawsze wracam do tego podstawowego i najprostszego z prostych. Kilka lat temu Jacek za punkt honoru postawił sobie opracowanie przepisu na chłodnik doskonały.


Najlepsze chłodniki są wiosna i latem kiedy pojawiają się świeże warzywa. Wedle uznania jako bazę można użyć również gęstego jogurtu naturalnego. Wersja klasyczna poza botwinką, ogórkami, zieleniną i maślanką, kefirem lub śmietaną zazwyczaj zawiera także pieczone kawałki kurczaka lub indyka, my wolimy chłodnik bez mięsa. Taki chłodnik ogórkowy robi się błyskawicznie, więc to też super pomysł na obiad dla zapracowanych i zabieganych osób. Często przygotowywana ze zmiksowanych bądź poszatkowanych warzyw lub owoców.


Nie zwróciłam uwagi, że buraki miały być botwinkowe i kupiłam zwykłe, takie bardzo duże – wyszły jak na całą porcje jogurtow i keszcze trochę. To był mój pierwszy w życiu. Dodane przez irma w: Tylko o kuchni.


Podręcznikowo schłodzona do temperatury poniżej 14°C. Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty