Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.
Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani drożdży. Mi zawsze wychodzi:) Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Jogurtowiec z truskawkami na zimno. Chleb z garnka z ziarnami.
Sposób na soczyste kotlety schabowe. Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem. Proste ciasto jogurtowe z truskawkami. Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi.
Prosty chleb ktory zawsze wychodzi. Inne przepisy z Grunt to przepis! Z gęstym, ciężkim lecz mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Ziarna podnoszą wartość odżywczą chleba i nadają mu charakteru. Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni.
Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Do przygotowania dobrego chleba przyda się dobry zakwas na chleb. W ten sposób przygotujemy domowy chleb żytni na zakwasie - bochen, który wystarczy na śniadanie dla kilkuosobowej rodziny. CHLEB Z ZIARNAMI – (bez mąki, drożdży, jajek). Przepis na chleb na zakwasie z ziarnami.
Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Domowy chleb z ziarnami. Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych!
Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Perfekcyjny drożdżowy chleb codzienny na mące pełnoziarnistej, napakowany zdrowymi nasionami. Z bardzo dużą ilością ziaren – siemienia lnianego, słonecznika, dyni i sezamu. Dodatkowo, odrobina kaszy jaglanej.
Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami. Razowy i szybki chleb z mąki gryczanej. Zdrowy chleb wieloziarnist, pełnoziarniste pieczywo. Duński chleb z ziaren i orzechów – uzależnisz się! W drugiej misce drożdze pokruszyć, dodać cukier i zalać letnią wodą.
Odstawić na minut a następnie wymieszać z mąką i ziarnami. Dwie blachy keksówki natłuścić olejem i wysypać lekko kasza manną. Ci się chleb o nieco słodkim smaku – dodaj do niego mió orzechy (dowolne), bakalie (np. rodzynki).
Do takiego pieczywa pasuje wszystko, od wytrawnych dodatków, po słodkie, więc możecie śmiało na śniadanie. Jeśli lubicie wilgotne chleby z ziarnami, to tego trzeba spróbować. Ja uwielbiam go z masłem i moją konfiturą morelową!
Zrobienie tego chlebka z ziarnami jest wyjątkowo proste. A potem, gdy ostygnie, wystarczy posmarować masełkiem i zajadać się ze smakiem. Co ważne, ten chlebek z ziarnami zachowuje świeżość i smak przez cały.
Ok 1gramów (może być mniej) otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik… można dodawać w rożnych proporcjach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.