środa, 13 lipca 2016

Przepis na dobre naleśniki

Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.


Pierwszy raz smażyłam naleśniki. Wybrałam ten przepis, bo… kiedyś, gdy szukałam receptury, on bodaj jako pierwszy wyskoczył w wyszukiwarce. Tylko w podrzucanie na patelni się nie bawię – gdy już odchodzi, obracam łopatką i tyle. Kefir z ananasem czyli przyjazne bakterie i enzymy trawienne. Ze szczyptą kardamonu i odrobiną mięty nabiera unikalnego smaku.


Wbrew pozorom usmażenie idealnie maślanych, pysznych naleśników wcale nie jest proste. Klucz tkwi w dobrej jakości składnikach i specjalnej patelni – z niskimi. Ulubiony przepis czytelników!


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni. Rodzaj i gatunek mąki, a także innych dodatków wpływa na to, czy ciasto na naleśniki jest dobre, czy też nie.


Moje ciasto na naleśniki od lat jest takie samo. Ważne, by zacząć smażenie na rozgrzanej patelni lekko tylko posmarowanej oliwą. Staraj się nalewać na nią tyle ciasta, by wychodziły cienkie placki.


Każdy z nich smaż z obu stron. Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Możesz podawać je natychmiast, smarując dżemem i zwijając w rulony, ćwiartki lub w koperty, ale jeśli.


Następnie resztę oleju dodaję do ciasta i mieszam aby wszystko się połączyło. Potem już na patelnię nie daję wcale oleju, bo wystaracza to co jest w cieście. Z podajnej proporcji wychodzi mi ok.


Najlepszy przepis podstawowy na naleśniki to taki, który składa się z kilku idealnie dobranych składników. Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono. Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki.


Przepis na dobre naleśniki

Zobaczyłam je u Atinki i… Strona korzysta z. Przykro mi, ale na dobry rosół trzeba poświęcić od (gdy nam się naprawdę bardzo spieszy) do nawet godzin. Nie należy jednak zapominać, że do ugotowania pysznego rosołu potrzeba jedynie dużo czasu, nie pracy. Przez większość czasu rosół gotuje się. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania.


Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Ważne jest także to ile oraz na czym należy smażyć naleśniki, żeby się nie przypalały i były wyjątkowe.


W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat naleśników. Co powiecie na naleśniki rustykalne oraz naleśnikowy tort z pleśniowymi serami i śliwkami? Jaki przepis na naleśniki jest dla ciebie?


Fanom naleśników na słodko polecamy zwłaszcza naleśniki biszkoptowe, naleśniki z bananami lub naleśniki z pomarańczami. To jest przepis od Julii Chil który chwaliliście na facebooku. Klasyczne, francuskie, cieniutkie, proste w wykonaniu. Najlepiej zacząć od mieszania składników sypkich – przesiana mąka, sól, proszek do pieczenia i cukier. Najsmaczniejsze na ciepło.


Przepis na dobre naleśniki

Jedno z ulubionych dań dzieci. Bardzo smaczny przepis na naleśniki, receptura wg Ewy Wachowicz. Nalesniki wyszły gumiaste ale w smaku dobre, myslę że w przepisie jest za dużo jajek, ja na ogół na taka porcję daje jajka i naleśniki wychodzą mięciutkie. W końcu znalazłam idealny przepis na naleśniki :).


Są cieniutkie,a do tego bardzo puszyste i nawet nie musiałam wyjmować mikser(więc mniej zmywania) ;) I skoro smakowały nawet mojemu mężowy,który nie lubi naleśników to coś w tym musi być ;) Bardzo dziękuję za ten przepis. Od tej pory będą na pewno często gościły na naszym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty