wtorek, 28 czerwca 2016

Sernik z masą krówkową

Dzisiaj przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Bardzo smaczny sernik z masą krówkową (teraz jeden z moich ulubionych:)). Na kruchym, kakaowym spodzie, z fantastyczną polewą krówkową. Sernik wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia. W przygotowaniu jest szybki i prosty.


Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić). Polewa: miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na minut, a kolejne minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ,łączymy z budyniem i dodajemy do masy, całość delikatnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem ,układamy herbatniki i wylewamy przygotowaną masę serową.


Sernik Krówka przepis To pyszny sernik z masą krówkową i orzeszkami. Do jego wykonania można użyć orzeszków ziemnych lub włoskich. Takie ciasto świetnie sprawdza się na przyjęciach, np. Sernik z krówką i migdałami będzie równie pysznym połączeniem. Sernik z masą krówkową to doskonały sposób na wypiek dla osób lubiących wyraziste w smaku słodycze.


Spód – dzięki użyciu kruchych ciasteczek – przygotujesz bez pieczenia. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Monia miesza i gotuje. Zwykle na święta robię serniki, jeden niestandardowy np. Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak).


Spód ciasteczkowy zrobiłam z oreo i fajnie się komponował ze słodką masą twarogową. A potem koniecznie zajrzyjcie do moich innych przepisów na serniki – może przypadnie wam do gustu sernik starciatella, albo sernik oreo na zimno, albo sernik czarny las – mega czekoladowy, a do tego podany z. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Na zimny sernik wylałam kajmak, z czekoladowej masy zrobiłam łyżką kilka kleksów i rysowałam po nich wykałaczką. Najlepiej zostawić to ciasto w lodówce do następnego dnia. Wyszły wzorki widoczne na zdjęciach.


Przekładamy równomiernie na podpieczony spód i pieczemy przez ok. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Więcej niż przepisów. Na wystudzony sernik wykładamy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami. Prosty i do tego ładnie się prezentuje.


Jeśli masę będziemy wykładać na przemian po dwie łyżki wyjdzie wtedy ładny. Masę serową wykładałam po kilka łyżek ciemnej i kilka łyżek jasnej, dlatego wyszły takie ładne łatki. Kieruję go do osób lubiących słodkie wypieki, chociaż jeśli ktoś chce to może zmniejszyć ilość cukru i zrobi mniej słodki sernik. Jeśli lubicie masę krówkową lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Hmm, ciekawe czemu sernik wyszedł ci gorzki?


Jest słodki i mocno krówkowy. Chyba raczej masa kajmakowa (mimo bliskiego terminu ważności) nie powinna być gorzka? Ten przepis ma, że tak powiem „konstrukcję cepa” i nie ma w nim wielu składników – nie wiem od czego mógł złapać gorzki smak – czasami domowy karmel może być gorzki, gdy cukier jest zbyt długo karmelizowany, ale gotowa masa? To tak jakby ktoś zgasił i zapalił światło. Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek.


To tylko,dopiero albo już lat minęło. Nawet nie zdążyłam zauważyć ,czuję się jak bym dopiero co niedawno ślub brała:)Pamiętam ten dzień dokładnie,pamiętam przejęcie. Jakby ktoś strzelił palcami.


Sernik z masą krówkową

Najlepsze pączki, to te które samodzielnie przygotowujemy w domu. Bardzo prosty i szybki sernik, który zawsze się udaje. Inny, niż piekłam do tej pory.


Wyszedł równiutki, nie opadł nic ani nie popękał. Nie ma w nim tłuszczu (poza tym z mleka) i niewiele też cukru w serowej masie. Mało z nim roboty i podobno najlepiej zrobić go w przeddzień podania, żeby postał w lodówce kilkanaście godzin. Lista przepisów na sernik z masą kajmakową z polskich blogów kulinarnych. Rano gdy wstaję jest ciemno, kiedy wracam z pracy zapada mrok.


Sernik z masą krówkową

Mam zatem mały kryzys jeśli chodzi o robienie zdjęć. Masa serowa nie jest sama w sobie słodka, jedynie masa krówkowa sprawia, że całość jest wręcz idealna. Sernik z masłem orzechowym i masą kajmakową to nieco odmieniona wersja popularnego przepisu na wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. Jednak dziś mam na pocieszenie i rozweselenie sernik, który piekłam na początku października. Przygotuj spód do ciasta, mieszając składniki.


Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Wybierz mąkę pszenną albo ziemniaczaną. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki.


Sernik z masą krówkową

Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Gdy ta dobrze się połączy dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masę kajmakową. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek.


Ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok minut w 180˚C. Zamiast gotowej masy krówkowej możemy wykorzystać krówki, które rozpuścimy przed dodaniem do twarogu. Połączenie sera z masą krówkową, Budyniem o smaku waniliowym Winiary i orzechami ziemnymi sprawi, że przepis na to ciasto pokochają wszyscy miłośnicy intensywnego, słodkiego smaku.


Sprawdź nasz przepis na sernik z karmelem i orzechami! Sernik krówkowy wykonałam z twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może być nieco inna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty