Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie.
Domowe pieczywo na zakwasie. Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno.
Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec.
Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). To jest jeden z pierwszych przepisów na chleb na zakwasie na blogu, sprzed latach, w tej chwili widzę już w tej recepturze sporo błędów, dlatego zawsze polecam czytelnikom te nowsze przepisy, bo są bardziej dopracowane. Krok 1: Wyrabiamy ciasto na chleb. Zakwas przekładamy do dużej miski.
Dodajemy obie mąki i ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i dolewamy wodę. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie – dosypujemy mąki.
Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. A do autorki przepisu: dziękuję za przepis na chleb, ale w szczególności na zakwas! Po raz pierwszu udało mi sie wyhodować wspaniały zakwas z przepisu jaki podałaś, a chleb na tym zakwasie- rewelacja!
Jestem taka dumna z siebie :-)) pozdrawiam. Mega wdzięczna za twój przepis na zakwas i chleb! Po nastawieniu zaczynu nie spodziewałam się że zakwas będzie mega aktywny i że będę musiała dodać trochę drożdży ale muszę przyznać że zaczyn podwoił swą objętość!
Zdecydowałam dodać pół łyżeczki drożdży żeby wspomóc bochenek. Bardzo prosty chleb razowy, tym razem w wersji pszennej – również na pszennym zakwasie. Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim.
Chleb pszenny razowy na zakwasie. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Jeśli szukasz tylko przepisu na chleb, taki jak na zdjęciu tytułowym, od razu zapraszam Cię do podrozdziału: Przepis na chleb żytni na zakwasie. Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu.
Najlepsze przepisy na chleb. Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Prosty chleb na drożdżach. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.
Lubimy z mężem wilgotne, ciezkie chleby. A jaki poleci mi Pani przepis na lżejszy, bardziej suchy ale nadal domowy i na zakwasie chleb, abym mogla uraczyc rodzinke, ktora nie lubi gliniastych chlebów, nie tylko moich, ale tych ze sklepow również. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek.
Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godziny. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez minut.
Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.