Placki z tartej cukinii, które mogą być dodatkiem do dania głównego, do mięsa, drobiu lub ryby. Pod przepisem zamieściłam kilka innych propozycji podania placków. Oprócz cukinii placki zawierają dodatek cebulki oraz koperku. Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Można dać czosnek lub inne zioła. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
PLACKI Z CUKINII Z FETĄ - PYSZNY PRZEPIS - lekki, smaczny, szybki w przygotowaniu i tani obiad! Idealny bezmięsny obiad! Placki z cukinii w sezonie pojawiają się u Nas bardzo często.
W smaku jest ona bardzo neutralna więc według mnie cały sekret tych placków tkwi w tym, aby dobrze je przyprawić. Ostatnio skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz i muszę przyznać, że tak smacznej wersji placuszków z cukinii jeszcze nie jadłam. Widziałam też przepis na bigos z cukinii do słoików ale jeszcze go nie robiłam.
Takie placuszki z cukinii można zajadać jako samodzielne danie i wtedy najlepiej smakują z sosem czosnkowym, tzatziki lub sosem pieczarkowym. Jeśli użyjecie robota kuchennego to wykonanie takich placków zajmuje tylko parę minut i to bez dużego wysiłku. Jedną większą cukinię o wadze około 4gramów umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą.
Odetnij oba końce końce, ale nie obieraj cukinii ze skórki (chyba, że skórka w cukinii jest już twarda). Jeśli cukinia jest spora, ale młoda, to nie ma potrzeby usuwania z niej gniazda nasiennego. Dietetyczne placki z cukinii w wersji fit dla osób dbających o linię Cukinie zetrzyj grubo na tarce, przełóż do miski, lekko posól, wymieszaj i odstaw na minut. Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na łyżkach oleju.
Zjadlam z kleksem smietany gestej kremowki i naprawde rozplywaja sie w ustach. Faktycznie trudno sie przewracaly na patelni bo chyba dodalam wiecej cukinii (niestety nie zwazylam), ale dodalam odrobine wiecej maki i bylo ok. Chyba najwazniejsze jest w tym przepisie by nie przesadzic z maka, wtedy beda puszyste i mieciutkie. Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii.
Do cukinii dodaj rozbełtane jajko, sól, stopniowo dodawaj mąkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, cukiniowe ciasto nakładaj łyżką. Smaż około minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki podawaj z łyżką jogurtu i koperkiem. Przepis na placki z cukinii. Ciasto na placki przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
Podawać gorące z sosem tzatziki, sosem pomidorowym lub keczupem. NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII. Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego.
A jak zrobić placki z cukinii? Bardzo prosto, wypróbujcie nasze przepisy, mogą to być np. Inne też są pyszne :) Smacznego! Kiedy jest sezon na cukinię, gości ona w mojej kuchni bardzo często. Dzisiaj przyrządziłam placki z cukinii.
Jutro znowu kupię cukinię, bo placki z cukinii według tego przepisu to potrawa szybka i smaczna. Co więcej, placki z cukinii są pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne! Pierwszy raz robiłam i jestem naprawdę zachwycona ich smakiem. The Sweet Damsel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga The Sweet Damsel. Placek z cukinią wyrasta pulchny, pachnie skwarkami i podsmażoną cebulką, a ser feta, parmezan i twarożek doskonale go uzupełniają.
Gotowy placek z cukinii możesz posypać dodatkowo posiekanym szczypiorkiem. Zobacz też przepis na kotleciki z cukinii!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.