środa, 4 maja 2016

Sernik wiedeński przepis

Sernik wiedeński przepis

SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.


Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-).


Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Największym problemem serników jest to, że z reguły nam opadają lub pękają. Jest oczywiście kilka różnych przepisów, ale powyższy moim zdaniem to najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada.


Jak widać na zdjęciach wychodzi piękny, równiutki i przede wszystkim. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.


Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Tradycyjnie szykuje się go bez spodu. Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada. Kocham serniki To moje ulubione ciasta i zawsze się cieszę jak mogę wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął mi się w ręce, jak byłam z wizytą u Rodzi Zobacz więcej. JolaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom.


Twaróg mielimy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Jeśli chcecie podjąć swoich gości tradycyjnym i okazałym sernikiem, wybierzcie właśnie ten przepis. Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole.


Sernik wiedeński przepis

Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Biorąc pod uwagę nazwę, zakłada się, że to Jan III Sobieski przywiózł przepis na sernik z odsieczy wiedeńskiej. Odmianą sernika jest pascha - tradycyjny deser wielkanocny.


Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY. Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej. Deser ten nazywany jest także serownikiem, a w przeszłości również serowcem. Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku. Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao.


Wystudzony sernik polej masą czekoladową, przechowuj w lodówce. Perfekcyjny sernik wiedeński. Polecam sernik wiedeński z nutą cytrynową, rodzynkami oraz kruchym spodem. Polecam moją sprawdzoną recepturę, jak zrobić sernik wiedeński. Jeśli sernik wyszedł to z pewnością nie był tak puszysty.


Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Przepis na puszysty sernik bez spodu. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku.


Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bajkorada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty