poniedziałek, 22 czerwca 2015

Jak zrobić sernik

Jak zrobić sernik

To delikatne ciasto doskonałe na świąteczny stół. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Sernik gotowany to idealna propozycja dla osób, które nie chcą spędzić połowy dnia w kuchni na pieczeniu. Przepis jest błyskawiczny, a jedyne czego potrzebujemy to kilka składników, duży garnek i lodówka. Nie musimy się martwić, że ciasto nam się przypali lub opadnie – ekspresowy przepis na sernik gotowany to alternatywa dla ciast z piekarnika.


Poniżej przedstawiam przepis na tradycyjny sernik z białego sera. Ciasta możesz również dodać rodzynki. Podczas pieczenia sernik bardzo urośnie, jednak opadnie nieco w trakcie chłodzenia - jest to normalnie i nie ma się czym przejmować. Ważne, aby podczas chłodzenia uchylić jedynie odrobinę drzwiczki piekarnika a nie otwierać ich całkiem. Możecie też przed włożeniem do piekarnika lekko uderzyć blaszką o stół, by troszkę uwolnić powietrza, ale zamiast tego, polecam dłuższe pieczenie, a jeśli obawiacie się zbytniego zrumienienia, to przykryjcie sernik folią aluminiową.


Najlepiej odstawić sernik na kilka lub kilkanaście godzin w chłodne miejsce (np. do lodówki) i dopiero podawać. Po tym czasie łatwiej go też pokroić. Jak przechowywać sernik? Ponieważ sernik jest wypiekiem wilgotnym, łatwo pleśnieje. Z tego powodu należy go przechowywać w lodówce.


Bardzo puszysty i odpowiednio mokry sernik, który nie opada i nie pęka to wypiek doskonały! Pieczenie sernika niby nie jest taką trudną sztuką, ale jednak wymaga nieco wprawy. Dlatego warto wiedzieć, jak zrobić naprawdę pyszny sernik i jak upiec taki sernik, żeby nie opadł i nie popękał. Jako dodatki idealnie pasują do sernika bakalie, ale także skórka otarta z cytryny, owoce czy kakao. Liczba przepisów na serniki jest chyba nieograniczona, niektórzy robią go na kruchym spodzie spód może być też zrobiony z herbatników lub biszkoptów, ale znakomity (i troszkę mniej kaloryczny) będzie ten bez spodu.


Najlepszy sernik wiedeński z reguły przygotowywany jest według przepisu uwzględniającego rodzynki lub skórkę pomarańczową. Osoby nieprzepadające za tego rodzaju dodatkami, mogą je wyeliminować. Zamiast bakalii można użyć świeżych owoców.


Jak zrobić sernik

Popularnością cieszy się sernik wiedeński z malinami, z. Sernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy. Domowy przepis na sernik na zimno Istnieje wiele przepisów na sernik na zimno, jednak jak zrobić pyszny sernik bez pieczenia? Oczywiście można iść na skróty i kupić gotowy sernik w torebce. Jednak najlepiej taki sernik zrobić samemu.


Każdy sernik na zimno ma spó masę serową oraz owoce i galaretkę. Prosty przepis na sernik na zimno pozwoli ci szybko przygotować ten lubiany deser! Sernik na zimno z serka homogenizowanego może być podawany z truskawkami, brzoskwiniami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. To deser, który może zrobić każdy!


Dzisiaj mam dla Was poradę kuchenną. Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik na zimno. Jako że jestem ogromną fanką i smakoszką wszelkich rodzajów sernika, moim obowiązkiem wręcz jest. Pysznie szybko i zdrowo. Gdy na targach pojawiają się świeże owoce, a słońce przyjemnie ogrzewa twarze to znak, że przyszedł czas na typowo letnie desery.


Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Sernik idealny ma kremową konsystencję bez grudek lub jest puszysty jak gąbka, zawsze o pięknym, jasnym wierzchu, choć osobiście znam wielu zwolenników serników z przypieczoną skórką, którą, według własnych upodobań, można zrumienić, ustawiając ciasto pod koniec.


Jak zrobić sernik

W przepisie na sernik jest napisane zmieszać wszystkie składniki i zmiksowac. W artykule jak zrobić sernik żeby wyszedł dobrze jest napisane żeby białka ubić najpierw z serem (albo oddzielnie w przypadku polskiego sernika). Dodam że uwielbiam Pani stronę.


Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w bakalie, jak tego chcemy. Jeśli tylko macie ochotę na tradycyjny sernik, sięgnijcie po ten przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty