piątek, 17 sierpnia 2018

Sernik z budyniem

Sernik z budyniem

Sernik z budyniem to moja nowa propozycja na Boże Narodzenie, choć nie tylko. Ostatnio lubuję się w sernikach bazujących na minimalnej liczbie składników, z małą jak zawsze ilością cukru i nawet bez spodu, by mogły go zjeść także osoby unikające czy wręcz wykluczające gluten ze swojej diety. Proponowany sernik z budyniem waniliowym bazuje na minimalistycznej liczbie składników, dzięki czemu jest bardzo szybki i prosty w przyrządzeniu. Posiada puszystą i delikatną konsystencję, jednocześnie jest zwarty i świetnie się kroi.


Idealne rozwiązanie dla sympatyków smaku wanilii. Ewy Wachowicz Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam do tej pory, taka kwintesencja tego, czym powinien być i jak powinien smakować sernik. Cukier ubić z żółtkami w misce nad garnkiem z gorąca wodą na jasny, puszysty krem.


Zdjąć z garnka, lekko ostudzić, i dodać masło, cały czas ucierając, aż do połączenia. Wmieszać budyń i proszek do pieczenia, ewentualnie dodać skórkę otartą z cytryny. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser.


Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Do dużej miski należy wrzucić przemielony ser biały. Dodać cukier, żółtka, budyń i wymieszać.


Z białek należy ubić pianę i dodać do reszty. Następnie należy dodać masło i rodzynki. Dodane przez VipDelikatesy w: Tylko o kuchni. Na forum jest kilka przepisów na ciasto z masą budyniową, o jakie dodatki jeszcze Ci chodzi? Podaj więcej szczegółów.


Sernik z budyniem

Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Już kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli sernik z budyniem bez pieczen Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarny poradnik. Niedawno robiłyśmy sernik z budyniem i galaretką z powideł Był pyszny Dawno jednak nie piekłyśmy ciasta w kąpieli wodnej.


Ale nam tu dogodziłaś tymi przepisami na serniki, zwłaszcza, że mój junior innego ciasta nie je – tylko serniki. Kroki wykonania: W misce ze składników na ciasto zagniotłam ciasto i odstawiłam na pół godziny do lodówki. Biały ser zmieliłam w maszynce, dodałam ugotowany i ostudzony budyń, łyżkę kaszy manny, roztopione i lekko chłodne masło. Niezwykle puszysty i delikatny sernik z budyniem , przypomina właściwie serową piankę. W serniku nie ma tłuszczu za to jest budyń w proszku.


Przed podaniem sernik trzeba bardzo dokładnie wystudzić i schłodzić, nie koniecznie w lodówce, ale najlepiej jest zostawić go na. W każdym razie po powrocie z zakupów i otwarciu piekarnika okazało się, że sernik bardzo ładnie wyrósł. Tak więc skoro ja dałem sobie radę z tym sernikiem to znaczy, że każdy może go zrobić. Na koniec rada dla facetów. Zanim zaczniecie wykombinujcie jak wyczyścić potem piekarnik.


Sernik na kruchym spodzie z budyniem po upieczeniu można od razu wyjąc z piekarnika. Po przestudzeniu można go udekorować np. Lukier można kłaść na sernik przed samym podaniem. Jeśli odłożysz sernik z lukrem na dłużej do lodówki, to lukier się rozpuści. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik puszysty z budyniem i mlekiem.


Sernik z budyniem

Istnieje opinia, że sernik to jedno z bardziej wartościowych ciast. Być może ma to coś wspólnego z zawartością mielonego sera, który – jak każdy produkt mleczny – dostarcza sporej porcji białka i wapnia. Nie jest to jedyny powó dla którego warto wziąć pod uwagę sernik z kruszonką na Wielkanoc. Przepis na puszysty sernik bez spodu. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta.


Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty