Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Cała tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu. Większość wprawnych gospodyń twierdzi, że pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni.
Pani Agato-właśnie taki”łopatologiczny”opis robienia naleśników był dla mnie przydatny. Jako początkujący robiłem ciasto,i smażyłem naleśniki już kilka razy-są dobre,jeżeli prawidłowo dobierze się ilość ciasta,i rozprowadzi po patelni. Nie obeszło się beż wpadek. Być może jestem szczególnie zdolny-przechyliłem miskę.
Dobre ciasto na naleśniki to podstawa! Moje są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie zwijać i nie popękają, a po podsmażeniu na masełku są niezwykle chrupiące. Jaki jest przepis na najlepsze naleśniki z serem?
Więc jeśli chcesz zrobić doskonałe naleśniki z serem koniecznie sprawdź mój przepis. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.
Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Z tej receptury korzystam od wielu lat- zawsze się udaje.
Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak i na słono. Wbrew pozorom usmażenie idealnie maślanych, pysznych naleśników wcale nie jest proste. Klucz tkwi w dobrej jakości składnikach i specjalnej patelni – z niskimi.
To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację. W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację. Przepis na naleśniki zna każda Mama i Babcia. Każdy ma jakiś własny przepis na ciasto naleśnikowe, jednak nie tylko on przesądza o sukcesie naszej potrawy. Ważne jest także to ile oraz na czym należy smażyć naleśniki, żeby się nie przypalały i były wyjątkowe.
Hej : ) Lubisz naleśniki? Kiedy ja mam ochotę na naleśniki, robię je według poniższego przepisu. Podała mi go moja babcia. Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka. Bardzo mi miło że wyszły ci dobre naleśniki.
Przyzanm się że mi też pare razy popękały naleśniki. Ale w rozmowie ze znajomymi dowiedziłam się, że to niby od tego że po upieczeniu a przed zwijaniem dawałam naleśniki do lodówki. Ale czy to prawda trudno powiedzieć. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni. Na patelni rwą się, mają problem odejść. Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Przede wszystkim szpinak musi być bardzo dobrze doprawiony! Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze.
Stawiamy na ogień i smażymy ok. Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Możesz podawać je natychmiast, smarując dżemem i zwijając w rulony, ćwiartki lub w koperty, ale jeśli przygotowałaś większą porcję lub zamierzasz podać naleśniki później, przykryj je talerzem lub folią aluminiową, żeby placki nie wysychały. Przykro mi, ale na dobry rosół trzeba poświęcić od (gdy nam się naprawdę bardzo spieszy) do nawet godzin.
Nie należy jednak zapominać, że do ugotowania pysznego rosołu potrzeba jedynie dużo czasu, nie pracy. Przez większość czasu rosół gotuje się powoli, a my mamy czas dla siebie. Ciasto na naleśniki niby prosty przepis, ale pierwszy naleśnik zawsze wędruje do śmietnika. Może za mało rozgrzewam patelnię.
Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką. Ja zawsze robię na wodzie naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.