Sernik z serkiem mascarpone. Obie wersje oczywiście mają swoich zwolenników i zależą też od pory roku. W lecie chętniej sięgamy po serniki na zimno, a w lecie po serniki klasyczne na bazie twarogu. Mój wspaniały przepis na sernik z mascarpone pieczony! Uwielbiam ten sernik, ponieważ jest super prosty do zrobienia i smakuje dosłownie bezbłędnie.
Aby zrobić sernik z mascarpone wystarczy, że zmiksujesz dokładnie wszystkie składniki na masę serową. Mój przepis na sernik z mascarpone składa się głownie na ser twarogowy, czyli mielony biały ser oraz serek mascarpone. Potem już tylko do foremki i do piekarnika.
Zauważ, że do zrobienia sernika z mascarpone nie używam masła. Tym razem przygotowałam tą drugą wersję, a wierzch udekorowałam polewą. Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek.
Kremowy sernik z mascarpone. Przepis na sernik z mascarpone publikujemy w gorącym, komunijnym okresie, gdyż wydaje się nam, że będzie on odpowiednim deserem na przyjęcie komunijne. Składniki: spód do sernika:, herbatniki kakaowe 2g, migdały, masło 1g, cukier puder, masa serowa:, ser twarogowy kg, cukier, jajo kurze, masło g (miękkie), budyń.
Pieczony sernik z mascarpone. Rozpuść masło i połącz je ze zmielonymi ciasteczkami - masa powinna łatwo się ugniatać. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia. Jego delikatny śmietankowy smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową, wyrównaj ją i ugnieć. Delikatny, kremowy karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Puszysty jak chmurka sernik z kawałkami czekolady w środku, do tego herbatniki przełożone k Zobacz więcej. W pierwszym rozdziale - Ciasta - dominują receptury na wypieki z owocami, m. Nie mieszam tak idealnie. Przygotowanie dania sernik na zimno z mascarpone, galaretką i truskawkami Spód.
Do masy serowej dodajemy ubitą na sztywno pianę. Masło Polskie MLEKOVITA rozpuść w rondelku i odstaw od lekkiego przestudzenia. Do malaksera wsyp herbatniki i zmiksuj je dość drobno. Biszkopt z serem mascarpone i frużeliną wiśniową,udane połączenie smaków.
Desery Lekka wiosenna tarta z mascarpone i truskawkami, koniecznie świeżymi. Serek mascarpone wymieszałam dokładnie z żółtkami, cukrem, skórka i sokiem z cytryny. Ciasto szklanki mąki pszennej, około połowy szklanki cukru kosta margaryny lub masła, albo pół na pół 2-łyżki śmietany kwaśnej, kiedyś dodałam nawet jogurt. Ucierałam w mikserze długo - aż serek zrobił się kremowy. Ubiłam na sztywno białko.
Bardzo prosty i szybki do przygotowania sernik na zimno: z serka mascarpone, brzoskwiń, galaretki i podłużnych biszkoptów. Zapraszam do wypróbowania, bo przepis jest naprawdę łatwy, a ciasto powstaje błyskawicznie. Porcja na prostokątną foremkę 9xcm.
Ser twarogowy przełożyć do miski. Wymieszać mikserem tak, żeby nie było grudek sera. W osobnych miskach ubić śmietankę oraz białka na pianę. Od kilku miesięcy miałam ochotę zrobić sernik z dużą ilością mascarpone. Dodać proszek budyniowy.
Wiele razy korzystałam z serka mascarpone w sernikach, ale nigdy nie dawałam go więcej niż 2g. Smakuje jak ciasto mocno truflowe. Aby był bardziej kremowy i nieco cięższy niż moje dotychczasowe wypieki.
Jest rozpływajacy się w ustach, z delikatnie wyczuwalną nutą alkoholu, na cudownym spodzie orzechowym. Dzisiejszy sernik z mascarpone i truskawkami zrobiłam na Wielkanoc jako ciasto urodzinowe. Na którymś z blogów wyczytałam, że serniki z mascarpone są chimeryczne - i to prawda. Ale taki też jest mascarpone - delikatny, serek - nie serek, a raczej gęsta bita śmietana.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik na zimno z mascarpone. Zrobiłam tak jak lubię, z serka mascarpone, z dodatkiem białej czekolady. Pyszny, kremowy sernik na zimno. W galaretce zatopione są maliny - jeszcze mrożone zalałam tężejącą galaretką. Najdelikatniejszy sernik mascarpone z malinami na zimno To chyba najbardziej delikatny i puszysty sernik jaki do tej pory miałam okazję jeść:) Chociaż bałam się, że nic z niego nie będzie, bo dałam za mało żelatyny i nie zastygł tak jak powinien to w smaku okazał się pyszny.
Serek, śmietanę i cukier ubijamy tak by było. Jeden z najlepszych jaki zrobiłam. Rozpływa się w ustach i pozostawia subtelny smak na podniebieniu. Zachęcam do jego upieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.