Prosta kruszonka do ciasta drożdżowego, do szarlotki oraz ciast kruchych i ucieranych z owocami. To najlepszy i sprawdzony przepis na uniwersalną kruszonkę. Koniecznie zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta. Zawsze 2:1: pamiętając o tym możemy dowolnie modyfikować ilość kruszonki.
Dodatkowo można dodać wanilię lub inne smakowe przyprawy, np. Idealna kruszonka jest chrupiąca, krucha i słodka. Wzbogaca smak i atrakcyjność ciast drożdżowych oraz kruchych.
Moja rodzina wybiera chrupiące kawałki z ciasta w czasie, kiedy jeszcze stygnie. Uwielbiam kruszonkę na wszelkich ciastach. Czasem wolę bardziej maślaną, jak na chałce, a czasem taką sypką i chrupiącą, w jak najmniejszych kawałeczkach (idealna na drożdżowe ciasto z owocami). Dzisiaj podzielę się z Wami moim sposobem na najlepszą kruszonkę, a jeśli macie swój, to koniecznie napiszcie. Wykonasz ją w bardzo prosty sposób!
Ta kruszonka jest idealna do ciast drożdżowych typu bułeczki, chałki lub ciasta z owocami. Pieczone jabłka pod kruszonką to łatwy i lekki deser. Ciasta jest niewiele, a soczystych owoców mnóstwo. Mogą to być same jabłka lub łączone z innymi owocami: sezonowymi lub mrożonymi. Ten placek drożdżowy z kruchą, słodką skorupką to smak mojego dzieciństwa.
Taki placek piekła często moja mama. Sama bardzo go lubiła a mi najbardziej smakowała kruszonka posypana obficie cukrem pudrem. Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Jeśli masz już przygotowaną formę (wyłożona papierem do pieczenia) oraz roztopioną kostkę masła (płynne masło stygnie), to możesz się zabrać za szykowanie śliwek i pozostałych składników. Ten wpis jest odpowiedzią na prośbę kolejnej czytelniczki, która chciała poznać mój przepis na kruszonkę. Można wykorzystywać ją do ciast np. Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe? Samo ciasto drożdżowe jest ważne, jednak nie byłoby tak pyszne bez dodatku kruszonki.
Przepis na dobre ciasto drożdżowe z kruszonką można modyfikować poprzez dodawanie różnych składników właśnie do kruszonki. Podstawową wersję kruszonki przygotowuje się poprzez dokładne utarcie mąki, cukru oraz masła lub margaryny. Za pomocą dłoni wyrabiaj ciasto przez kilka minut, najpierw je ściskając, by tworzyło zwarte ciasto, a na koniec rozkruszając na mniejsze kawałki.
Standardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1: czyli dwie części mąki, jedna część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta.
Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i zimny tłuszcz. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Czy ma ktoś przepis na jabłecznik z grysiku , przesypuje sie nim jablka tylko zgubiłam proporcje. Kruszonka – rodzaj dekoracji wypieków w postaci grudek pokruszonego ciasta.
Wykorzystywana jest do dekoracji i urozmaicenia smaku ciast, rogali i innych. Wykonuje się ją z mąki, cukru i masła. Posypuje się nimi ciasto przed upieczeniem. Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Jest soczyste i maślane. Tak smakuje domowa kuchnia!
Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne i wspaniale pachnie. Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca. Jabłka pod kruszonką - Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.