Proste, pyszne, soczyste naleśniki ze szpinakiem można przygotować z serem krowim, twarogiem, fetą, serem sojowym, orzechowym lub po prostu tofu. Pomysł na przekąska na imprezę, kolację na ciepło lub wegetariański lunch. Do farszu na naleśniki ze szpinakiem można również dodać suszonego pomidora z oleju lub kawałki smażonej piersi z kurczaka.
Przyznam, że uwielbiam to połączenie, które dobrze pamiętam z dzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Sycące i pożywne naleśniki ze szpinakiem to przepis na smaczny obiad. Nadzienie ze szpinakiem wymieszanym z czosnkiem nadaje naleśnikom ostrego smaku. Jeśli lubisz więc potrawy „z charakterem” przypadną ci do gustu nasze naleśniki ze szpinakiem.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Francuskie Crêpes lub ich polska odmiana zazwyczaj zjadane są na słodko. Tymczasem wytrawne naleśniki są równie dobrą propozycją. Właśnie dzięki nim najmłodszych możesz przekonać do.
Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego (powinna być taka jak soku malinowego).
Doskonały smak pomoże Ci uzyskać Sos Cztery Sery Italia WINIARY. Wiem jak bardzo lubicie naleśniki, więc przygotowałam dla Was przepis na pyszny obiad – naleśniki ze szpinakiem i serem feta, suszonymi pomidorami oraz kurczakiem. Są niesamowicie proste i szybkie do przygotowania.
Naleśniki możesz podawać także z maślanką lub kefirem. Całość nie powinna zająć więcej niż minut! Jednak obok wersji z owocami, z czekoladą lub z dżemem mamy również całą paletę smaków wytrawnych. Jedną z pyszniejszych propozycji są naleśniki ze szpinakiem i białym serem.
A jak takie naleśniki z serem i szpinakiem przyrządzić? Przygotowanie naleśników z serem i szpinakiem nie jest niczym trudnym. Poradzisz sobie z tym zadaniem nawet, jeśli Twoje umiejętności kulinarne są bardzo podstawowe. Oto, jak przyrządzić naleśniki ze szpinakiem i serem krok po kroku. Dzieci ucieszą się z niezwykłego żywozielonego koloru ulubionych naleśników a Wy macie z głowy szybką przekąskę ;-).
Nadzienie to szpinak i ricotta doprawione czosnkiem i gałką muszkatołową. Wszystko można przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem. Aby zrobić naleśniki ze szpinakiem w cieście, wystarczy dodać do niego zblendowany, młody szpinak.
Takie ciasto ma mniej kalorii niż klasyczne ciasto na naleśniki. Zielone naleśniki można podać z dowolnym farszem np. Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno – naleśniki ze szpinakiem i fetą. Dobrze doprawione, ciekawe w smaku. Jeśli dopiero zamierzacie przekonać się do szpinaku, to w takim połączeniu powinien Wam posmakować.
Słony ser feta i szpinak fajnie się dopełniają, a całość podkreśla grubo zmielony pieprz. W tym filmie chcę Wam pokazać naleśniki ze szpinakiem wykonane nieco inaczej - bardziej odważnie - niż sugeruje większość dostępnych w internecie przepisów. W zdrowszej wersji farsz można zawinąć w naleśniki z mąki gryczanej.
Ale dobre są też zwyczajne, dobrze znane naleśniki naszych babć (). Jeśli mamy wybór, świeży szpinak to świeży szpinak, choć ten mrożony też jest wystarczająco dobry. Wymieszać i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Farsz: szpinak rozmrozić na patelni,cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na oddzielnej patelni, połączyć ze szpinakiem. Ser feta wzbogaca smak szpinaku i czyni to danie niezwykle sycącym i pożywnym posiłkiem.
Są niezwykle uniwersalne i wystarczy, że usmażę ich odpowiednio dużo, by nakarmić dzieci słodką wersją, a podniebienia rodziców rozpieścić tymi podanymi na słono w stylu dowolnej kuchni świata. Aby naleśniki ze szpinakiem były wyjątkowe, trzeba odpowiednio je usmażyć. Ciasto na naleśniki ze szpinakiem powstaje ze zmieszania mąki, mleka i jajek. Wiele osób do ciasta dodaje również odrobinę oleju i wodę mineralną, gazowaną, aby uzyskać wyjątkowo pulchne placki. Oto przepis, jak zrobić naleśniki ze szpinakiem.
Od kilku lat naleśniki ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań, chociaż od dzieciństwa nie znosiłam szpinaku, bo kojarzył mi się z zieloną, bezsmakową papką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.