piątek, 14 sierpnia 2015

Naleśniki z mięsem

To moje ulubione naleśniki z mięsem gotowanym. Do naleśników z mięsem najlepsza jest łopatka wieprzowa. Robię je zazwyczaj z mięsa wieprzowego. Możesz też użyć kawałka szynki wieprzowej oraz karkówki.


Te naleśniki z mięsem gotowanym a następnie mielonym robię bardzo szybko. Danie inspirowane jest lasagne bolognese, z tym, że zamiast płatów makaronu używam naleśników i nieco inaczej (prościej i szybciej) przygotowuję farsz z mielonego mięsa. Pamiętajmy aby naleśniki nie były za cienkie oraz aby nie dawać za dużo sosu pomidorowego na wierzch, bo może za bardzo namoczyć naleśniki. Naleśniki z warzywami i mięsem Czas przygotowania: min. W moim domu rodzinnym naleśniki z mięsem były naturalnym krokiem dania następnego po rosole.


Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko (najczęściej z białym serem… pychota!). Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Kiedy nie mam czasu na typowe krokiety, wybieram właśnie naleśniki wytrawne. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Dodane przez nudka w: Tylko o kuchni.


Naleśniki z mięsem

Pyszne naleśniki z mięsem i papryką. Proponujemy je w wydaniu wytrawnym – z groszkiem, cukinią, papryką i kalafiorem. To doskonały i pyszny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Po wyjęciu z piekarnika całość wygląda i smakuje jak najlepsza zapiekanka.


Jeśli do przyrządzenia potrawy używamy mięsa gotowanego trzeba je zmielić. Może to być mięso rosołowe czyli takie na którym wcześniej ugotowaliśmy np. Koniecznie do zrobienia ;-) 0. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso i dusimy, mięso surowe. Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą.


Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok drugiego. Posolić i popieprzyć do smaku. Do tej wersji, zamiast sosu pomidorowego, dobrze pasował będzie sos czosnkowy. Zamiast tradycyjnego spaghetti – przepyszne, domowe naleśniki po bolońsku, z nadzieniem z mielonego mięsa, zielonej papryki i pomidorów.


Można go przyrządzić na bazie śmietany lub jogurtu z dodatkiem oregano czy tymianku. Nafaszerowane naleśniki zwijamy w rulony i podajemy gorące, z WINIARY POMYSŁ NA. Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą.


Naleśniki z mięsem

Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso, wymieszać. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Masło rozgrzać, wsypać mąkę lekko zrumienić. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, połączyć z mięsem, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć przez kilka minut. Mąkę przesiać, zmiksować z jajkami, mlekiem, wodą i szczyptą soli na gładkie ciasto.


Odstawić na 20minut, by ciasto odpoczęło następnie na odrobinie oleju usmażyć cienkie, duże naleśniki. Cebule i pomidory również drobno pokroić. Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności. Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki.


Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu. W zależności od użytych składników przyrządzane naleśniki mogą różnić się smakiem, konsystencją oraz grubością ciasta. Najczęściej przyrządzane w naszym kraju naleśniki powstają z połączenia mąki z mlekiem, z których formuje się ciasto. Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.


Jeśli ciasto wyszło zbyt wodniste dodajemy mąkę, natomiast jeśli wyszło za gęste dolewamy mleka i wody. Naleśniczki zapiekane z kurczakiem i warzywami. Możemy użyć dowolnej ulubionej mrożonki warzywnej.


Do dania polecam podać pyszny domowy sos czosnkowy. Proste, klasyczne naleśniki z mięsem , najlepsze, gdy po zawinięciu jeszcze trochę są podsmażone. Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i odstawiamy na pól godziny, po tym czasie smażymy cienkie placki.


Ostrości nadaje tutaj sos tabasco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty