Lecsó, like its French semi-counterpart ratatouille, often stands alone as a lunch dish, in which case it is often consumed with bread. Plain lecsó can be served as a side dish accompanying various main dishes, for example roasted chicken, pheasant, pork, beef or Eszterhazy steak. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Gatunek zawleczony – gatunek napływowy roślin lub zwierząt, pochodzący z innego obszaru geograficznego, który przypadkowo dostał się na dany teren i rozprzestrzenił się w środowisku naturalnym.
Gatunki zawleczone, łącznie z gatunkami introdukowanymi, stanowią grupę tzw. Zawleczenie gatunków roślin i zwierząt może. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.
Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.
Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów.
Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie. Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Do garnka wkrój paprykę, cebulę i pomidory, duś przez krótki czas na średnim ogniu bez przykrycia (aby danie nabrało właściwej konsystencji).
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4. Gotowe leczo nakładamy do miseczek i zjadamy wszystko na raz! BOGRACZ to rodzaj kociołka,w którym przyrządza się potrawy nad ogniskiem. Zawiesza się go na łańcuchu na specjalnym trój.
Ja dzisiaj wrzucam przepis na leczo z parówkami.
Zdecydowanie nie jest to leczo, ale ja robię podobnie, bo takie prawdziwe, ortodoksyjne leczo wymaga jednak trochę zachodu i nabycia specyficznych produktów, natomiast leczo po polsku jest czymś w rodzaju wariacji nt. Files are available under licenses specified on their description page. Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta.
Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. In Polan lecsó (called leczo) is usually made from red pepper, zucchini, tomatoes, onion and garlic, sausage, and spiced with powdered chilli pepper. open design. It probably came to Poland from Hungary.
Składniki: dag papryki (w różnych kolorach) dag kiełbasy średnia cukinia cebul mała puszka koncentratu pomidorowego ostra papryka w proszku olej do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Paprykę umyć, ostudzić, usunąć gniazda nasien. Leczo should be served hot and spicy. W tym wypadku podczas gotowania często dodaje się kiełbasę lub ryż, aby. Lubimy leczo, liczne paprykarze?
A bez węgierskiej inwencji i papryki by ich nie było. Warto wiedzieć, że to właśnie z węgierskich papryk wydobyto w latach 30. Może zatem Węgrom należy się “nobel dla papryki”? Robię ten przepis od wielu lat tylko nie dawałam curry.
Chciałam zaznaczyć że zimową porą jak smażę mięso dodaje leczo- jest pyszne. Samo leczo podgrzewam na patelni wbijam do tego jajka i jest śniadanie wyśmienite. Kiełbasa śląska - jedna z najtwardszych odmian kiełbasy, cechuje się głównie swoim smakiem, który przypomina kapustę ze zgniłym jajkiem. Uważa Słonine za góre tłuszczu a sama jest tak gruba że kiedy przechodzi przez drzwi to jej tłuszcz leje się po schodach Typy. Jest przyjacielem Słoniny.
Niewiele tłuszczu, Dookoła stołu Kuchnia polska Kuchnie świata Mniam dla zdrowia! A wasze jakie jest leczo ulubione ? Idealna na leczo, stosowana też do sałatek, makaronów, faszerowania mięsem i pieczenia. Cascabel – szczególnie ostra odmiana chili. Cayenne – ostra, długa, produkuje się z niej pieprz cayenne. Kolory od zielonego do jasnoczerwonego.
Mam problem, zrobiłam do słoików leczo z przepisu (papryka, pomidory, cebula gotowane pół dnia) i dzisiaj odkryłam, że w prawie każdym słoiku robi się pleśn (na razie jest jej mało więc mam nadzieję, że da się jeszcze uratować). Może ktoś wie jak się je konserwuje i gdzie mogłam zrobić błąd. Forum - cukinia (214) Odp.
Dodane przez NozWidelec_pl w: Tylko o kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.