środa, 27 lutego 2019

Leczo paprykowe

Paprykowe leczo z kiełbasą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki. Następnie kiełbasę wraz z cebulą wkładamy do garnka, zalewamy szklankami wody i zagotowujemy.


W dużym garnku podgrzewamy nieco oliwy i szklimy posiekane w kostkę cebule.

Przesmażamy razem aż kiełbasa się zarumieni. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Do garnka wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cukinię, paprykę, pomidory i posiekaną cebulkę.


Zalewamy ok litrami wody, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziela angielskie i dusimy pod przykryciem. Nie wiem jak Wam, ale mnie wyobrażenie, że zimą wchodzę do kuchni i otwieram słoik ze znakomitościami, pogrzewam (albo i nie) i jem ze smakiem, rekompensuje cały trud pracy nad przetworami. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.


A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat.

MarciochaKucharzy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga MarciochaKucharzy. Mocno paprykowe leczo z cukinią. Pierwszym przepisem niechaj będzie mój ulubiony szybki obiad – leczo z cukinią.


Powoli zaczyna się rozkręcać sezon na pomidory, ceny papryki lecą na łeb na szyję, cukinia jest młodziutka i tania jak barszcz. Przepisy z: leczo paprykowe (63) Leczo. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina.


Dodane przez Nukleon w: Tylko o kuchni. Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.


Nie podamy dokładnych proporcji, bo leczo to potrawa, którą wykonuje się na wiele sposobów. Klasycznie powinno być paprykowe w pomidorach, ale w Polsce bardzo popularne jest dodawanie do lecza kabaczka lub cukinii.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Spiżarka zapełniła się mnóstwem takich słoiczków, które otworzone zimą będą wspomnieniem ciepłych i słonecznych dni. Leczo – pożywne i bardzo kolorowe.


W szkle zamknęłam dwa rodzaje lecza i dziś podzielę się z Wami pierwszym z nich, czyli. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Latem nie umiem żyć bez leczo. Im więcej słońca, tym bardziej mam na nie ochotę. Płomienny rondel lub patelnia łącząca wszystkie rodzaje papryk oraz aromatyczne przyprawy staje się moim kulinarnym marzeniem. Tym razem prezentuję Wam przepis, w którym poszłam jeszcze dalej. I ta świeża, kolorowa, słodka, i w postaci wędzonej słodkiej.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo paprykowe z kiełbasą. Dziś miałam ochotę na leczo. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu.


Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty