poniedziałek, 10 grudnia 2018

Leczo z curry

Curry z kurczakiem i (lub bez - jak wolisz - ale to zaskakująco dobry dodatek) kalafiorem. Możesz zrobić leczo z cukinii - już pojawia się młoda - nie nagotujesz się - niektórzy wcinają do ryżu. Postawiłabym jednak na makaron tez np. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Robię też sałatki obiadowe w słoikach z cukinii, ogórków, marchwi, cebuli i pomidorów. Dodane przez Kasiusw: Tylko o kuchni. W najprostszej wersji to pomieszane, gotowane warzywa z odrobiną sosu pomidorowego. Tradycyjnie większość warzyw stanowiły pomidory i papryka, ale moja mama od zawsze robiła z fasolki szparagowej, cukinii lub kabaczka.


Justeatmee Obserwuj bloga Obserwujesz bloga justeatmee. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Przepis na leczo z cukinii.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.

Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą.


Polecam podawać leczo z bagietką. Wśród innych wariantów możemy spotkać leczo z kurczakiem, leczo z papryki, leczo z cukinią i pieczarkami, a nawet leczo z dyni. Zapraszam na pełne smaku curry z kurczakiem. Proste składniki i całość też w zasadzie bardzo prosta. Curry jest dobrze doprawione, lekko ostre i świetnie smakuje zarówno z ryżem, jak i z. Curry z cukinii nie wyszło mi zupełnie, bo było o wiele za rzadkie, mimo że trzymałam się proporcji z przepisu.


Być może wina leży po stronie mleczka kokosowego, które nie było tak gęste jak zawsze, chociaż było ono ekologiczne. Oprócz tego dwa małe pomidory zdominowały mi to danie. Z moich prywatnych badań terenowych na grupie dalszych i bliższych znajomych wynika, że latem leczo jest najczęściej przygotowywanym obiadem.


Ankietowani jako szczególne zalety tej potrawy wymieniają łatwość przygotowania, dostępność składników oraz możliwość dojadania lecza przez kilka następnych dni. Uwielbiam zarówno cukinię jak i curry, więc cukinia w curry trafia w 1 w mój gust Zasili ona moją spiżarnię w ilości słoiczków. Nie pamiętam dokładnie kiedy zjedlismy ostatni słoik, ale na pewno było to po kilku miesiącach od zrobienia. Curry z warzywami jest idealnym daniem na jesienne dni. Latem można przygotowywać curry na bieżąco ze wszystkich sezonowych warzyw, zielonych części roślin nawet z dodatkiem soku z owoców lub całych kawałków gruszek i mango.


Dodatkowo można polać je jogurtem roślinnym lub zwierzęcym. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę.

Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Propozycja z dodatkiem mięsa stanowić będzie pożywne danie obiadowe. Tym razem postawiliśmy na drób, jeśli zatem nieco delikatniej doprawicie potrawę, zasmakuje ona także najmłodszym smakoszom.


Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis.


To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy.


Kolejny pomysł na szybkie danie jednogarnkowe, tym razem curry z cukinią. Aromatyczne warzywa, o ostrym smaku czerwonej pasty curry. Bez mleczka kokosowego, jest to danie w wersji fit, ale baaardzo smaczne. Michał mówi, że te warzywa są świetne i ja się z nim zgadzam. Dużo robią przyprawy to te nadają smak, aromat.


Cukinię obieramy i wydrążamy. Razem z papryką kroimy w kostkę średniej wielkości. Do rondla wlewamy wodę oraz dodajemy łyżeczki przyprawy curry. W rozczynie gotuje ryż na sypko i.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty