wtorek, 16 października 2018

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - Przepisy. To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji. Myślę, że uwagi zawarte w przepisie pozwolą Wam usmażyć idealne, chrupiące, apetycznie wyglądające placki. W końcu na Kwestii Smaku przepis na placki ziemniaczane ;-) Dokładnie takie jakie robiła moja babcia, później tata, teraz ja.


Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Rozgrzać patelnię z olejem. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Najsmaczniejsze są podane z gęstą śmietaną.


Choć powiem wam, że moja mama uwielbia jeść placki ziemniaczane wyłącznie z cukrem. Teoretycznie, placki ziemniaczane są daniem niezwykle prostym. Przede wszystkim ze względu, na krótką listę składników. Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste.


Faktycznie jednak, jeśli chcemy zrobić placki ziemniaczane tak, by były idealnie chrupiące, musimy się nieco wysilić. Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Zna je każda polska rodzina. U mnie w kuchni placki te przygotowywano ze startych na małych oczkach tarki ziemniaków z dodatkiem cebulki, jajek i mąki. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Przepis na placki ziemniaczane nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Przepis jest bardzo prosty a same placki super smaczne i bardzo chrupiące. Są proste do przygotowania, niedrogie i smakują każdemu. Można je podać na sposoby.


Placki ziemniaczane

Proste placki ziemniaczane na wytrawnie ze śmietaną, albo na słodko. Gdyby ktoś mnie zapytał jakie placki lubię najbardziej, powiedziałam bym trzy razy ziemniaczane a potem dopiero wymieniała inne. Mogą stanowić podstawę sycącego dania, np. Nawet wybór ziemniaka ma znaczenie. Fakt, faktem moje pokolenie na plackach ziemniaczanych było chowane.


Głównymi składnikami są starte na tarce surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli (niekiedy składnik ten pomija się, jeśli placki podaje się na słodko), jajek, niewielkiej ilości mąki i soli. Podstawowy przepis można modyfikować, dodając do masy ziemniaczanej coraz to inne składniki i przyprawy. Według niektórych przepisów starte ziemniaki z cebulą. Zobacz, jak zrobić dobre placki ziemniaczane.


Placki ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o oczkach do placków ziemniaczanych lub za pomocą maszynki. Sposób przygotowania przepisu: Tradycyjne placki ziemniaczane. Szukasz dobrego przepisu na placki ziemniaczane ? Zrób je z tartych ziemniaków, jajek i mąki pszennej wymieszanej z ziemniaczaną.


Podaj je na słodko ze śmietaną i cukrem lub na słono z twarożkiem i wędzonym łososiem. Sprawdź więcej porad i przepisów na Polki. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz ser żółty. Chrupiący placek ziemniaczany podany z kremowym sosem pieczarkowym z dodatkiem soczystych kawałków kurczaka.


Placki ziemniaczane

Inni wolą je na słono - ze śmietaną czy gulaszem. Jeszcze inni zjedzą tylko te bez dodatków. Solidna porcja pysznego jedzenia!


Jak zrobić placki ziemniaczane ? Z czym jecie placki ziemniaczane ? Trudno wyobrazić sobie bardziej popularną formę potrawy z ziemniaków w naszej kulturze. Jednym cieknie ślinka na widok placków ziemniaczanych posypanych cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty