wtorek, 23 października 2018

Pieczenie chleba na zakwasie

Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Przymierzam się dziś do pieczenia chleba na zakwasie pszennym, który wyhodowałem z Twojego przepisu. Piszesz tutaj w poradach, żeby chleb piec w piekarniku metoda „góra – dół”. Niestety mam zwykły piekarnik gazowy bez opcji grzania z góry.


Pieczenie chleba na zakwasie

Pytanie dotyczące pierwszego pieczenia chleba na zakwasie żytnim. Zaczęłam sama robić zakwas z mąki żytniej typ 720. Dostałam przepis od gospodyni z agroturystyki. Przez pierwsze dni karmiłam co godzin mąką i taką samą ilością ciepłej wody. Od dnia dokarmiam raz dziennie (co rano o godz.8).


Dziś mój zakwas ma dni i. Pieczenie chleba na zakwasie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, jednak wymaga jednego: czasu. Więc jeśli jesteś w miarę cierpliwy, spróbuj. Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie. Chleb na zakwasie… Kto raz spróbował dobrze wyrośniętego, aromatycznego, jeszcze ciepłego chleba na zakwasie – długo nie zapomni jego smaku.


Pieczenie chleba na zakwasie

Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.


Przepis na prosty chleb żytni. Masa powinna być dość gęsta, a jednocześnie na tyle rzadka, by wszystko się dobrze mieszało. Wlasnie pieke moj pierwszy chleb na zakwasie z Pani przepisu. Czy postepowac z nim wtedy w taki sam sposob jak podczas przygotowywania go do pieczenia chleba? Z gory dziekuje za odpowiedz!


Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Zakwas żytni do pieczenia chleba to jedna z tych rzeczy, które wydają się bardzo skomplikowane i trudne tylko do czasu, kiedy samodzielnie go zrobisz i skosztujesz upieczonego przy jego pomocy, przepysznego chleba. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie.


Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wyk. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.


Zakwas mam prawie roczny i już nie muszę dodawać drożdży bo chleby rosną pięknie. Jeśli zakwas jest dojrzały to nie ważne z jakiej mąki jest zakwas, chleby i tak urosną. Tym mąki wpływa na smak chleba aniżeli na. Myślę, że pieczenie chleba uczy pokory. Mój pierwszy chleb to była cegła.


Owszem, zniechęciłam się jak i Pani, odłożyłam pieczenie chleba na pewien czas. Nie można po pierwszej próbie upieczenia chleba winić przepisu, proporcje są dobre, książkowe - znanego autora, pieczone przez tysiące osób w internecie. Czas pieczenia chleba na zakwasie.


Moja piekarnia to strona dla miłośników domowego wypieku chleba - w szczególności na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty