Jak nadchodzi weekend trudno marzyć o czymś innym. Skoro można spełniać swoje marzenia, czemu nie? Sernik z brzoskwiniami to jedno z tych ciast, które smakuje każdemu i jest dobre na każdą okazję – zwykły weeken imieniny, urodziny i święta.
Gdy jemy już gotowy sernik to od razu przypomina nam się inny dużo lepszy, który robiła nasza mama lub babcia i za każdym razem próbujemy sobie przypomnieć jak one to robiły, że był. Kojarzy mi się z czasami gdy sezon na świeże owoce trwał krótko, używało się więc owoców z puszki. SERNIK Z BRZOSKWINIAMI - NAJLEPSZY PRZEPIS - nie wyobrażam sobie mojego świątecznego stołu bez sernika :) a ten jest jednym z najlepszych.
Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany. Ciasto w zamrażarce może być krócej- jeśli tylko nadaje się do starcia na tarce. Zamiast mąki ziemniaczanej można dać budyń w proszku(łyżki) Można użyć mniej cukru do masy serowej.
Jest on bardzo delikatny w smaku, kremowy, wręcz rozpływający się w ustach. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Spód sernika z brzoskwiniami najlepiej przygotować z cienkiej warstwy kruchego ciasta. Podstawą jest oczywiście masa serowa, która powinna być.
Pyszny udany sernik który uwielbia cała rodzina:) Idealny na co dzień i na specjalne okazje. Przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. To wspaniałe ciasto można przygotować bardzo szybko. Do tego, jeśli posiadasz maszynę typu thermomix, bardzo szybko przygotujesz masę serową oraz kruchy spód do sernika.
To sernik, który zawsze się udaje i który można piec cały rok (do sernika wykorzystane są brzoskwinie z puszki), a w szczególności zimową porą, kiedy nie ma świeżych owoców. Taki sernik z brzoskwiniami jest po prostu rewelacyjny. Znany chyba wszystkim sernik z brzoskwiniami , tym razem w wersji ze świątecznym akcentem - aromatem przypraw korzennych. Kruchy i maślany spó kremowa i delikatna masa serowa, soczyste brzoskwinie oraz kruszonka na wierzchu.
Zrobiłam ten sernik na Sylwestra. Pycha :) A ponieważ mialam za małą blachę więc wykorzystałam to co zostało, plus białka, które zostały po zrobieniu kruchego spodu na zrobienie sernika złota rosa i w ten sposób mam dwa pyszne ciasta. Ja sernik z brzoskwiniami polukrowałam trochę, ponieważ lubię słodkie ciasta (ale nie mdłe). Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis.
Serniki mnie nie kochają, ale ja kocham serniki! I ten darzę ogromną miłością, bo to pyszne cudo zawsze się udaje, a smakuje hmm to już ciężko opisać. Was już miał tę przyjemność go spróbować. Sernik ten musiał tu znaleźć, bo póki co, jest królem serników w mojej kuchni.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami ? Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Na masę serową rozłożyć pokrojone brzoskwinie, a na nie ubitą pianę z cukrem. Na wierzch zetrzeć (przez tarkę z dużymi otworami) schłodzone ciasto.
Blaszka o wymiarach 24xcm. Asia - cóż ja mogę powiedzieć, sernik z Philadelphii smakuje jednak trochę inaczej, można robić też z riccotty, ale to niestety też nie to samo, co nasz twaróg. Ja robię serniki często z innych serów albo z ich dodatkiem, ale jednak te tradycyjne polskie robię na twarogu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik z brzoskwiniami ewy wachowicz.
Piekę go różne okazje typu święta czy imieniny. To jedno z najsmaczniejszych ciast pod słońcem. W każdym razie wiele osób za nim przepada, bo jest dobry na każdą okazję - zwykły weeken imieniny, urodziny i święta. Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone, na spodzie z herbatników i migdałów, dodatkowo polany galaretką z mascarpone.
Składniki: spód do sernika:, herbatniki kakaowe 2g, migdały, masło 1g, cukier puder, masa serowa:, ser twarogowy kg, cukier, jajo kurze, masło g (miękkie), budyń. Tak bardzo nam smakował, że stał się „dyżurnym ciastem” pieczonym bardzo często. Do czasu, oczywiście J Postanowiłam teraz „odkurzyć” przepis i upiec ten smaczny sernik na Święta Wielkanocne. Sernik w wersji maxi, czyli solidna porcja sernika z brzoskwiniami. Raz zrobisz i nie dadzą rady tego zjeść no chyba że masz tylu.
Prosty sernik z brzoskwiniami i kruszonką, sernik, który nie opada, nie pęka, jest bardzo twarogowy, raczej z tych cięższych serników. Niesamowicie smaczny, dla mnie to taki klasyczny, polski sernik. Powiedziałabym, że taki, jak robiła Babcia, ale nie jest to prawdą, bo w mojej wersji jest niewiele jaj.
Ponieważ był ni Zobacz więcej. Katarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Szczęśliwa kuchnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.