czwartek, 7 czerwca 2018

Do wyrabiania ciasta na chleb

Jaki robot kuchenny do mieszania, wyrabiania i zagniatania ciasta wybrać? Po co się trudzić i tracić czas na mozolne wyrabianie i zagniatanie ciasta albo ręczne ubijanie piany czy śmietany. Witam, czy mikser planetarny nadaje sie do wyrabiania ciasta?


Zrobilem ostatnio chleb orkiszowy wedlug Twojego przepisu ale wyszedl troche suchy. Odpowiedz na ten komentarz. A który konkretnie przepis?

Blog już jest od wielu lat, ale te pierwsze receptury nie były tak udane jak nowe. Dwie ręce, miska, trochę mąki i wody oraz soli wystarczają, żeby zrobić ciasto na chleb. Nie jest to wprawdzie czynność bardzo pracochłonna, jednak od jakiegoś czasu chodziła za mną myśl o zakupie robota kuchennego, który mógłbym wykorzystać do robienia ciasta chlebowego.


Nasz dołek musi wracać, ale raczej bardzo powoli – wówczas to jest ten moment, kiedy chleb już wyrósł i trzeba zacząć pieczenie. Musimy uważać, aby dołek po naciśnięciu ciasta nie pozostał na swoim miejscu – to znak, że nasz chleb niestety już przerósł. Maszyna Ciasta najnowsze ogłoszenia na OLX.


Wyrażam zgodę na używanie przez Grupę OLX sp. SMS) przez Grupę OLX sp. Składniki: mąka pełnoziarnista zboża, woda 7ml, sól, drożdże chleb żytni bez wyrabiania ciasta - przepis ze Smaker.

Od sposobu wyrabiania i kształtowania zależy jaką formę i strukturę osiągnie po upieczeniu chleb. Ostrożne i delikatne wyrabianie sprawia, że ciasto jest elastyczne, a skórka chleba chrupiąca. Są różne rodzaje ciasta, a na samym początku chciałam się skupić na miękkim cieście, sprawiającym na pewno więcej trudności. Wiejski chleb bez wyrabiania zaskoczył mnie swoją prostotą.


To dosłownie minut roboty, a efekt jest niesamowity. Bardzo często zadajecie pytania odnośnie maszyny do pieczenia chleba. Chcecie wiedzieć czy warto ją kupić, na czym polega cały proces wyrabiania w niej ciasta i pieczenia, co można w niej piec, czym się kierować przy kupnie. Ten chleb można też wyrabiać, nic mu się nie stanie.


Ale dodaj na początek nieco mniej wody niż w przepisie, w razie czego dolej. Moje chleby na zakwasie też nie powalają długością świeżości, chociaż tu trzeba wyraźnie powiedzieć, że wiele zależy od mąki – chleby z pszennej o niskim typie wysychają szybciej niż np. Taki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle dość długiego wyrabiania, tak by siatka glutenowa się wytworzyła i chleb miał właściwą strukturę.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb pszenny bez wyrabiania. A do wyrabiania ciasta na stolnicy potrzeba więcej miejsca niż do maszynowego wyrabiania, więc teksty o zagracaniu miejsca są nie na miejscu moim zdaniem. Praktycznie co drugi dzień jest w użyciu, pieke ciasta, chleb, bulki drożdżowe, zagniatam ciasto makaron, często tez używam maszynki do mielenia miesa.


Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami). Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego.

Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę.


I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora. Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”. Przepis na chleb domowy. Chleb pieczony w garnku. Ciasto bez wyrabiania dla leniwych, wystarczy warstwami ułożyć składniki typowe dla ciasta drożdżowego i po trzech godzinach wymieszać.


To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę. Polecam na śniadanie i na deser.


Bardzo smaczny chlebek, mięciutki, w smaku neutralny, z chrupiącą skórką, przypominający nasze codzienne pieczywo na zakwasie. Samo wykonanie nie może być prostsze - jest to przepis na chleb bez wyrabiania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty