Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski: mleko, woda, mąka, cukier biały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, oraz wcześniej wymieszane żółtka jajek z olejem, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Podstawą udanego deseru są jednak dobre, puszyste i lekko chrupiące gofry. Robię go od lat i zawsze jest dobry. Uwielbiam gofry, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa.
Kiedy byłam małą dziewczynką, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich przechodniów. Niedziela - wreszcie więcej czasu na leniwe śniadanie. Co prawda pewnie większość z Was już je zjadła, ale na drugie śniadanie, do kawy lub na deser gofry będą idealne!
No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz. Do tego przepis nie może być skomplikowany – jasna sprawa. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu. Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry.
Poznaj słodką tajemnicę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.
Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Przepis na gofry jest bardzo prosty. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne. W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką. Resztę składników połączyć ze sobą, na koniec dodając sztywną pianę. Delikatnie mieszamy i pieczemy gofry.
Jeżeli się chce, aby były chrupiące nie należy kłaść gorących gfrów jeden na drugi, ale ja tak zawsze robię i mimo wszystko są smaczne tylko nie. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.
To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki.
Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki. Poszukując sprawdzonego przepisu na gofry domowe, warto zajrzeć do Kuchni Lidla. Z niej dowiecie się, jak zrobić ciasto na chrupiące gofry, które będą smakować zarówno na słodko, jak i na słono.
Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Oddziel białka od żółtek. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Ciasto na gofry puszyste i chrupiące #128578; Ile gofrów, tyle przepisów na ciasto na gofry #128578; Nawet u mnie na blogu jest już ich całkiem sporo – w przeróżnych smakach. Przygotowane na różnych mąkach, na drożdżach, na proszku do pieczenia i na pianie z białek.
Ostatnio wpadł mi w ręce ten przepis i muszę przyznać, że go. Wiele czasu upłynęło, zanim trafiłem na właściwy przepis na gofry. Lubię, żeby były dość masywne i chrupiące. Pierwsze były za gumowe, drugie za cienkie, aż w końcu trafiłem na właściwy przepis na gofry i są w sam raz. Oto mój przepis na gofry i chętnie się nim podzielę.
Nie wiem jak ten przepis może NIE WYJŚĆ, jest bardzo prosty. To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Poniewaz rodzina miala obiecane gofry na sniadanie to na szybko robilam te na proszku do pieczenia. Porownujac to co wyszlo z obu ciast, te gofrowe byly bardzo twarde i niezbyt smaczne.
Gofry z jagodami i bitą śmietaną. I nie wiem czy powinnam byla dodac mleka, mieszac (?), wyjac wczesniej z lodowki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.