Baladynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Na słodko lub wytrawnie. Ponieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. Jeśli sernik wyszedł to z pewnością nie był tak puszysty.
Anonimowy III Przepis jest sprawdzony wielokrotnie przeze mnie i tyle mąki zawsze dodaję. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Sernik wiedeński bez spodu w Polsce znany jest od ponad 3lat. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.
Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Sernik jest niezwykle puszysty i chyba najlepszy jaki do tej pory upiekłam!
Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty. Przepis na tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Rozpływający się w ustach sernik jest wypiekiem ponadczasowym, zachwycającym w swej prostocie.
Któż nie słyszał o tym cieście? Jest to jeden z najbardziej popularnych deserów, którego smak trzeba poznać. Moj sernik piecze sie w tradycyjny sposob, redukujac temperature w trakcie pieczenia.
Pieknie wyrasta dzieki ubitym bialkom, ale niestety peka, po czym nierowno opada. Ratuje go zawsze scianajac nierowne krawedzie i polewam polewa czekoladowa. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony.
Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Aby sernik wiedeński wyszedł wyjątkowo puszysty, bardzo ważne jest idealne i długie ubijanie jajek z cukrem.
Powinien powstać jasny puch jajeczny. Czy jest możliwe, by sernik wiedeński nie opadł? Nie widziałam jeszcze sernika, który nie opadłby chociaż odrobinę. Mój sernik wiedeński opada bardzo mało.
Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Twaróg mielimy krotnie.
Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Do twarogu dodajemy utarte masło i miksujemy, dodajemy mąkę i budyń, mieszamy. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.
Witam, moze ktos ma przepis na taki prawdziwy sernik wiedenski,probowalam juz pare przepisow ale to nie to. Kolejny klasyk w moim blogu, tak tradycyjny, że już bardziej nie można :-). Wiele osób czuje przed nim respekt, że niby taki trudny i kapryśny, a moim zdaniem nie jest bardziej chimeryczny niż inne tradycyjne serniki.
Istnieje wiele rodzajów serników np. Wśród wielu przepisów na sernik, śmiało można wyróżnić sernik wiedeński. Oreo, sernik na kakaowym spodzie z truskawkami czy sernik na zimno z owocami. Ważne aby użyć wysokiej jakości twarogu z wiaderka.
Ja osobiście polecam marki Wieluń lub President. Deser ten nazywany jest także serownikiem, a w przeszłości również serowcem. Głównymi jego składnikami, poza zmielonym twarogiem, są m. Puszysty sernik wiedeński. Sernik ten wypatrzyłam już jakiś czas temu na tym blogu i było tylko kwestią czasu kiedy go zrobię.
Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.