wtorek, 28 lutego 2017

Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. PIZZA CIASTO Bardzo prosty i szybki przepis na domową pizzę.


Pizzę bardzo lubię i dlatego polecam wszystkim fanom pizzy ten przepis. Jest po prostu świetny :-) Pizza palce lizać. Składniki ciasta do pizzy. Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości. Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu.


Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki. Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową). Do miseczki wrzuć drożdżę i posyp je cukrem. Teraz ciasto: Do misku wrzuć mąkę, potem wlej do tego rozczyn. Jej przygotowanie to frajda dla całej rodziny.


Ciasto do pizzy

Aby ciasto było odpowiednio wypieczone i cienkie, warto sięgnąć po specjalne formy do pizzy. W tej kategorii dostępne są produkty o zróżnicowanej średnicy, dzięki czemu możemy dopasować wielkość pizzy do indywidualnych preferencji. Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. To sprawdzony przepis babci na porcję warzyw do drugiego dania - marchewka z groszkiem pasuje do ziemniaków, kotletów mielonych, a także drobiu. Sekret smaku to zasmażka, która niestety dodaje warzywom kalorii, ale mimo to od czasu do czasu marchewka z groszkiem w takiej wersji może pojawić się w naszym jadłospisie.


Osoby szukające przepisu na prawdziwe cienkie ciasto na pizze będą wniebowzięte. Najwyższy czas napisać, jak w domowych warunkach zrobić ciasto rodem z prawdziwej pizzerii. Przeglądając fora internetowe, bardzo często zobaczyć można pytania odnośnie tego jak zrobić cieniutkie ciasto w swojej kuchni – mój przepis kieruję do Wszystkich maniaków pizzy zjadanej w pizzerii. Jeżeli jest za grube, można odłożyć połowę na kolejną pizzę.


Ciasto do pizzy

Sos do pizzy powinien być pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw oraz czosnku. Pizzę piecze się w temperaturze 2stopi Celsjusza przez około minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód).


Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. Jaka mąka do ciasta na pizzę. Najlepiej do ciasta na pizzę nadaje się mąka pszenna. Kup ciasto do pizzy na Allegro - Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wszędzie Wszystkie kategorie.


Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz minut. Sprawdzony przepis na pizza domowa przepis, ciasto do pizzy , sos do pizzy od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.


Do tego rodzaju pizzy najlepszy będzie piec opalany drewnem (ze względu na temperatury w nim panujące), ale oczywiście w domowych warunkach też dacie radę ją przygotować - inaczej nie byłoby tego postu. Ten przepis jest doskonały dla osób, które chcą przygotować ciasto na pizzę rano a piec wieczorem. O czym musisz pamiętać, aby przepis na ciasto do pizzy okazał się strzałem w 10: Stosowanie zamienników w doborze produktów oraz pośpiech nie jest wskazany. Do pieczenia ciasta na pizzę można użyć specjalnych kamiennych blatów.


Kamień do pizzy należy włożyć do rozgrzanego piekarnika na około godzinę, aby nabrał temperatury. Po tym czasie zsuwamy na niego ciasto na pizzę. Ciasta na pizzę z kamienia są chrupiące od spodu, z wierzchu natomiast nie.


Pieczemy przez około minut. Wlać do dołka zrobionego w mące i zagarniając wyrobić ciasto. Trochę się na początku klei,ale nie podsypywać mąką. Otrzymane ciasto na pizzę wykładamy na stolnicę, którą warto wcześniej oprószyć nieco mąką, żeby ciasto nie przywierało. Na tak przygotowane ciasto dodajemy cienką warstwę sosu pomidorowego oraz ulubione składniki.


PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii.


Położyć je na posmarowanych oliwą blachach. Kształtowanie spodów do pizzy – tutaj okaże się, czy dobrze wyrobiliśmy ciasto czy nie. Bo ciasto powinniśmy kształtować właśnie przez rozciąganie na kształt koła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty